Milorad Pupovac u suzama: Djecu treba skloniti od televizije kad Milanović govori…

Milorad Pupovac u suzama: Djecu treba skloniti od televizije kad Milanović govori…

Predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac, danas od 12 sati održava konferenciju za medije povodom jučerašnjih izjava predsjednika Zorana Milanovića.

Podsjetimo, Milanović je jučer prozvao Pupovca, premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića zbog vrijeđanja Zlate Đurđević, njegove kandidatkinje za predsjednicu Vrhovnog suda. Milanović je trojac opisao kao likove iz špageti vesterna, rekavši da je jedan ružan, drugi prljav a treći zao. Piše TELEGRAM

Kao “prljavog” je Milanović izdvojio Pupovca, kojem zamjera to što je za Zlatu Đurđević rekao da je padobranka, što je bio tek početak njegovih opaski na račun Pupovca.

Pupovac: Objavio sam poruke koje mi je Milanović slao

Pupovac je najprije zahvalio medijima na dolasku pa objavio kako je na svojem Facebooku neposredno prije nje na svojem Facebooku objavio prepisku s predsjednikom Milanovićem.

“Tu komunikaciju s obzirom na jezik sadržaj i neprimjerenost komuniciranje predsjednika nisam prihvatio. Mislio sam da će to ostati samo između njega i mene, to sam mislio do jučer, ali kad sam vidio da se taj isti jezik i komunikacija prenose u javno prostor shvatio sam da sam razriješen inače normalne obaveze da privatna komunikacija, kakva god ona bila, ostane privatna”, rekao je uvodno.

Pročitao je potom članak Ustava te rekao kako je pokušaj utjecaja na saborske zastupnike od bilo koga protivno Ustavu, odredbama o trodiobi vlasti i odredbama o mandatima zastupnika. “Zoran Milanović prekršio je i u mom i u slučaju zastupnika Kajtazija tu ustavnu obavezu i nastojao utjecati na naša mišljenja, stavove odluke. Predsjednik je pokušao utjecati na mene služeći se prijetnjama. Nazvao je Kajtazija o pokušao utjecati na njega”, rekao je.

‘Milanović je Zlatu Đurđević provukao kroz blato’
Dodao je kako predsjednik ima obavezu voditi računa o usklađenom radu institucija u Hrvatskoj i stabilnosti poretka. “Prema svemu što se vidi iz poruka, prema iskazima u javnosti, nažalost, nastojanja za to nema”, kaže. “Što se tiče iznešenih optužbi da smo prof. Zlatu Đurđević provukli kroz blato, te optužbe odbacujem kao alternativnu realnost i kao laž. Izrazito je cijenim i branio sam je od svih desničarskih krugova koji su se prozivali po porijeklu i po srodstvu i to ću i dalje činiti”, kaže.

Dodaje kako ju je kroz blato provukao Zoran Milanović kao predsjednik Republike Hrvatske. “Svojim tumačenjem Ustava, svojim načinom komunikacije s drugima. Zloupotrijebio ju je i ostavio u blatu iz kojeg će se ona podići”, kaže.

“Razlika između nužnog pristupa i padobranskog pristupa nije se odnosila na prof. Đurđević nego na predsjednika Zoran Milanovića. Toliko o njegovim alternativnim istinama”, kaže Pupovac.

‘Koja je svrha svega ovoga?’
Pupovac je potom rekao kako je vrijeme da se zapitamo koja je svrha svega ovoga te zaključio da se do sada drugačijim pristupom već mogao postići konsenzus i kako je to mogla biti Zlata Đurđević.

“Milanović, kao predsjednik nije smatrao da je potrebno da razgovara i sa kim, osim zastupnika na čije je odluke htio utjecati i na vladajuću većinu koju je htio destabilizirati. Umjesto da se usmjeri u razgovor, nažalost je krenuo politikom nadmetanja. Tako je jednu časnu osobu s akademskim zvanjem i karijerom doveo u situaciju da postane predmet spora između onih koji su trebali razgovarati a ne se sukobljavati”, dodao je.

Kaže kako je pokušao doprinijeti razgovoru, ali kako to nije moguće jer se od njega tražilo da radi nešto u što ne vjeruje o nešto ćemu ne razumije svrhu. “Što je konačan cilj? To nitko ne može znati. Zašto predsjednik ne surađuje sa svima kojima je stalo da na to mjesto dođu bilji nego do sada? A ja sam jedan od tih. Zašto ne surađuje s ljudima kojima je stalo da na te pozicije dođu oni iza kojih nitko ne stoji. Ako mu to propisuje Zakon, nego mu on nameće svoju eksluzivnu volju”, pita Pupovac pa dodaje kako mu to nije jasno.

‘Djecu treba skloniti od televizije kad Milanović govori’
“Reforma pravosuđa se na taj način ne može provesti, ni u ovom dijelu, a kamoli dublje i sveobuhvatnije. A potrebna i toga su svjesni mnogi, uključujući i dobar dio onih u vladajućoj koaliciji. Umjesto toga, Milanović je odabrao jezik koji je nalik na jezik hrvatskoga lista ili tjednika, jezik psovki, uvrede, omalovažavanja, klevete, difamacije. Jezik koji ni po čemu nije javni jezik. Jezik koji je takav da bi djecu trebalo sklanjati od radija i televizije da ga ne slušaju. Jezik koji bi svi oni, koji nemaju dovoljno znanja i upućenosti, da ne bi bili žrtve takvog jezika, trevali bi biti sklonjeni i zaštićeni od njega”, kaže Pupovac i dodaje kako Milanović uništava jedan od najsnažnijih instituta demokracije, a to je javni jezik.

Kaže i kako mu nije jasno radi li predsjednik ovo sve jer ne zna ili jer ne može osigurati stabilnost javnog poretka. “To ne znam, ali znam da ću inzistirati i napraviti sve da pravosuđe započne s reformom i nadam se da će to shvatiti i Milanović, umjesto da vodi ovakvu politiku reforme”, kaže Pupovac pa za kraj govori o prostoru u kojemu se održava pressica.

“Ovo je prostor po kojemu navodno Pupovac zgrće pare. Mogu vam samo reći da na drugoj strani da neki koji nisu vlasnici nego su uzurpatori zgrću pare. A mi se borimo da to zaustavimo i da je Zoran Milanović imao potrebe da vidi što se to dogodilo sa imovinom koju je Vlada koju je vodio darovala, jer drugog načina nije bilo. Tada je rekao da je to simbolička gesta ispravljanja nepravde. Danas kaže da je to nemoral. Čiji, moj”, pita Pupovac.

Uskoro opširnije*