Jandroković uzvratio Milanoviću: Milanović ne želi raspravu, nego kavgu. Čovjek voli biti u blatu, voli biti prljav, a meni to nije fino‘

Jandroković uzvratio Milanoviću: Milanović ne želi raspravu, nego kavgu. Čovjek voli biti u blatu, voli biti prljav, a meni to nije fino‘

‘Zakon o sudovima vrlo jasno propisuje proceduru na koji se način izabire predsjednik Vrhovnog suda i ja ću tu proceduru poštivati‘

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković komentirao je izjavu predsjednika Zorana Milanovića o njegovoj kandidatkinji za sutkinju Vrhovnog suda te izjavu u kojoj se predsjednik osvrnuo i na mogućnost neprihvaćanja toga od strane Jandrokovića.

– Milanovićeva izjava danas nije bila argumentirana rasprava o onome što nas čeka kada je u pitanju izbor predsjednika Vrhovnog suda već je raspravu želio pretvoriti u kavgu, ne političku nego osobnu gdje ćemo se vrijeđati kako građani ne bi vidjeli meritum.

Meritum je poštivanje Ustava, zakona i javnog poziva. To je karakteristika primitivnih ljudi, kada nemaju argumente vrijeđaju vas i lažu i to je više puta viđeno. Bio bih neodgovoran kada bih se upustio u tu vrstu rasprave jer smatram da za to nema potrebe. Ovdje je sve pravno jasno. Ustav definira što je ovlast predsjednika, a Zakon o sudovima propisuje proceduru na koji se način izabire predsjednik Vrhovnog suda i ja ću tu proceduru poštivati. Dobio sam dopis od predsjednika, proučit ću ga i ako nije u skladu sa Zakonom postupit ću u skladu s onime što nalaže poslovnik – kazao je Jandroković.

– Postoji Ustavna ovlast predsjednika da Saboru predloži predsjednika Vrhovnog suda. Nakon toga parlamentaran većina potvrđuje ili odbacuje taj prijedlog. 2018. u zakon je unesena odluka koja je procedura. Prvo DSV raspisuje javni poziv. Predsjednik želi bez javnog poziva svog kandidata uputiti kao prijedlog Saboru. Kada bi to uvrstio u dnevni red bi prekršio Zakon. On Zakon ne navodi, ne znam je li se to dogodilo u Hrvatskoj da predsjednik svjesno namjerno ne želi poštovati Zakon. Bori se za ugled pravosuđa, a on je prvi koji krši zakon. To je štetno. Ne samo taj ton koji upotrebljava. Očekujem da će nakon mog nastupa nastaviti s uvredama. Ja sam s njime znao polemizirati u Saboru od u mandatu 2011.-2015. i poslije svake takve rasprave se osjećate prljavo, meni to nije fino njemu je. Voli biti u blatu i biti prljav – kazao je..

– Prekršio bih zakon kada bi stavio njegov prijedlog na dnevni red Sabora. Ako netko nije neka pročita Ustav, Zakon o sudovima, sve je jasno definirano. Nije mi jasno zašto predsjednik ne želi postupati prema zakonu. Želi nas dovesti sve u kavgu i prljavštinu, da građani navijaju sukladno političkim preferencijama. Ovo je tema provedbe ustava i zakona na tome ću inzistirati do kraja. Nema šanse da se tu moje mišljenje promijeni – kazao je Jandroković.