Kako je propao Westin, svojedobno jedan od najluksuznijih hrvatskih hotela…

Kako je propao Westin, svojedobno jedan od najluksuznijih hrvatskih hotela…

Zainteresirani za stvarno stanje zagrebačkog turizma, jučer smo pregledavali cijene hotelskih soba u glavnom gradu. One su, naravno, ekstremno niske: nema letova koji bi dovodili turističke grupe, a u vrijeme rada kod kuće i restrikcije cestovnih putovanja besmisleno je računati na višak poslovnih gostiju.

Stoga ne čudi da Esplanade dostiže jedva tisuću kuna, a Capital se vrti oko 900. Međutim, na prvi pogled jako čudi cijena sobe u Westinu. Jučer se, naime, preko Booking.coma soba u Westinu mogla dobiti za samo 510 kuna. Piše plava kamenica

S tom cijenom Westin trenutno ne spada među osam ili devet vodećih zagrebačkih hotela. Osim Esplanade i Capitala, višu cijenu postižu Le Premier, Antunović, Dubrovnik, pa čak i Aristos. Sobe Borne Janeša iznad njegovih restorana u ulici Pod Zidom prodaju se tek za par kuna manji novac. Janešove su sobe mnogo bolje uređene od Westinovih, ali Westin je ipak pravi, veliki hotel s bazenom, barovima, restoranima, kongresnim salama i svjetski relevantnim brandom. A košta samo 510 kuna za noć. Što je jedan od brojnih dokaza da je Westin otišao k vragu.

Ovdje prvo valja reći da za sadašnji Westinov tržišni status nije kriv Adris. Adris je tek odnedavno vlasnik tog svojedobno prestižnog hotela. Imat će puno posla da ga obnovi i da Westinu vrati reputaciju. Priča o propasti Westina zapravo je priča o lošem upravljanju uslijed loših privatizacija.

Westin je izgrađen sredinom sedamdesetih godina. Otvoren je pod imenom InterContinental Zagreb, i odmah je postao primjer luksuza netipičnog za socijalističke zemlje.

U osamdesetim je godinama InterContinental postavljao za Hrvatsku i za Jugoslaviju sasvim nove standarde hotelijerstva i gastronomije. U InterContinentalu se održavalo skoro sve što je bilo važno u zagrebačkom javnom životu: od predstavljanja novih albuma Bijekog dugmeta u Diana baru, preko značajnih kulturnih i poslovnih kongresa, do izbora za Miss Jugoslavije i do najraskošnijih dočeka Nove godine u Kristalnoj dvorani.

Restoran Opera na vrhu InterContija, s lijepim pogledima na grad, smatrao se ultimativnim gastronomskim dosegom ondašnjeg Zagreba, dok su se u Dijani servirali prvi zagrebački hamburgeri.

Početkom devedesetih u Intercontinentalu su se otvorile veoma dobre trgovine uključujuči i prvu vinoteku obitelji Dusper. U prvoj polovici devedesetih, Intercontinental je skupa s Esplanadom i Palaceom postao ratni hotel. Ondje su se skupljali političari, dilplomati, obavještajci, novinari ali i vojnici, često s osobnim naoružanjem.

Osim toga, sobe u Intercontinentalu zauzeli su saborski zastupnici iz drugih dijelova Hrvatske, koji su živjeli u luksuznom hotelu za otprilike dvadesetak posto stvarne cijene noćenja. Tu diskontnu cijenu plaćao je Sabor.

Intercontinental je u ono vrijeme ozbiljno devastiran. Sredinom devedesetih vlasnik Intercontinentala postao je Ivica Todorić . Todorić tada nije znao ništa o hotelijerstvu. Hotel je uskoro izgubio licencu i nazvan je Opera.

Ipak u drugoj polovici drvedesetih Intercontinental je još pokazivao znakove života: nedjeljom su se ondje organizirali jako ugodni jazz brunchevi s dobrom hranom i izvrsnom živom glazbom, a restoran Allegro bavio se vrlo ozbiljnom talijanskom kuhinjom.

No, u mnogim se drugim segmentima vidjelo se da hotel propada. Tkanine na stolicama i naslonjačima u Diani bile su spaljene opušcima, i to se godinama nije mijenjalo. Ručnici na hotelskom bazenu bilu isprani, stari i puni rupa.

Sobe, osim na prva dva kata, nisu se preuređivale četvrt stoljeća. Todorić se riješio hotela 2002. godine. Prodao ga je svom prijatelju Anđelku Leki, vlasniku i direktoru HUP-a Zagreb. Leko je od velike korporacije Starwood dobio licencu za Westin. Činilo se da će hotel oživjeti. Ali nije. 

Westin je tek nastavio životariti, da bi sredinom prošlog desetljeća ušao u svoju najgoru fazu, kad je postao mjesto koje Zagrepčani izbjegavaju i gdje dolaze pretežno strani gosti koji ne znaju ništa o Zagrebu i ne mogu ni zamisliti da se pod brendom Westin skriva tako loš hotel.

Otvaranje narodnjačkog kluba u podrumu Westina precizno je simboliziralo tadašnji i sadašnji status jednom uglednog, zaista luksuznog hotela. Utoliko 510 kuna za sobu nije neopravdano niska cijena. Westin treba temeljito rekoncipirati i preurediti. Bojimo se da je riječ o višegodišnjem zahvatu.