PROVJETRAVAJU SE: ŠKORIN DOMOVINSKI POKRET U ISTRI TEK JE OSNOVAN, A VEĆ SE RASPADA!

PROVJETRAVAJU SE: ŠKORIN DOMOVINSKI POKRET U ISTRI TEK JE OSNOVAN, A VEĆ SE RASPADA!

Iako su tek krajem prošle godine formirali ogranke u Istri, predstavljajući se kao nova i ozbiljna politička snaga na Poluotoku, Domovinski pokret Miroslava Škore već se počeo ozbiljno rasipati, i to baš uoči lokalnih izbora. Zbog, kako kaže, određenih pritisaka, ostavku na mjesto predsjednice porečkog Domovinskog pokreta podnijela je Danijela Širić.

Iako nije bila raspoložena za izjave, proslijedila nam je informaciju zbog čega je istupila. Kako navodi, njezinoj ostavci prethodila je objava predsjednice podružnice Domovinskog pokreta u Istarskoj županiji Romine Ališić Crnokrak koja je putem društvenih mreža, odnosno WhatsApp grupe, obavijestila članove predsjedništva u Istri o raspuštanju pojedinih ogranaka.

– Raspušta se ogranak Domovinskog pokreta Medulin, a odluka stupa na snagu danom donošenja odnosno 26. veljače 2021. godine. Isto tako, raspušta se ogranak Domovinskog pokreta Poreč, rekla je predsjednica Romina Ališić Crnokrak. Doznaje Novi List

– Navodimo da su od četiri ogranka u Istri, službeno registrirani ogranci Poreč i Pula, dok Medulin i ogranak Umag do sada nisu dobili rješenje iz Registra političkih stranaka Republike Hrvatske koje donosi Ministarstvo pravosuđa i uprave, te iz tog razloga ogranci ne mogu biti raspušteni, istaknula je sada već bivša predsjednica porečke podružnice Danijela Širić koja je ostavku podnijela 2. ožujka.

– Odluka o raspuštanju porečkog ogranka je obezvrjeđivanje sveukupnog dosadašnjeg rada predsjedništva i svih aktivnih članova. Napominjem da sam uz još tri člana, od kampanje za predsjedničke izbore 2019. godine aktivno sudjelovala u izgradnji platforme Domovinskog pokreta u Poreču. Ostali razlozi moje odluke o ostavci na dužnost predsjednice porečkog ogranka navedeni su u zapisnicima i očitovanjima koji su službeno dostavljeni predsjednici Romini Ališić Crnokrak, a na koja se ona nikada nije očitovala, rekla je Širić. Navela je i neke od ključnih razloga.

– To je nedemokratski način rada, uskraćivanje svih bitnih informacija ključnih za neometan rad porečkog ogranka, autokratsko donošenje odluka predsjednice Romine Ališić Crnokrak, pokušaji manipuliranja većinom članova, namjerno onemogućavanje sudjelovanja u radu hrvatskih branitelja. Sve to je u potpunoj suprotnosti s našim Statutom i Poslovnikom za Istarsku županiju koji su još uvijek na snazi, tvrdi Danijela Širić.

Napomenula je da je ostavku dala nakon konzultacija i potpore člana predsjedništva, ali i članova ogranka kojeg je donedavno vodila, jer su, tvrdi, zbog ponašanja predsjednice narušena osnovna etička i moralna načela.

– U ostavci sam napisala većinu toga, a moje osobno mišljenje i većine članova jest da je sav ovaj pritisak na mene i pojedine članove napravljen samo s jednim ciljem. Konkretno, da mi se oduzme pravo koje imam po ovlastima iz Statuta stranke da sastavljam samostalno listu kandidata za predstojeće lokalne izbore, otkrila je naposljetku Širić, iz čega se pak može iščitati da se raskol dogodio zbog neslaganja oko sastavljanja izbornih listi.

Iznenadna ostavka porečke predsjednice i raspuštanje pojedinih ogranaka definitivno ne ide u prilog stranici koja je u Istri imala velike planove. Štoviše, prije samo tri mjeseca Miroslav Škoro je iz Pule poručio “da odmah kreću s ozbiljnim pripremama za lokalne izbore”. Pritom je istaknuo “da je Istra predugo zarobljena u jednoj političkoj opciji”.

Škoro je među ostalim rekao kako im je Istra jako važna, i da prednjači u svemu, rekavši da se “nada da će ovaj politički prostor kvalitetno provjetriti”. Sudeći po aktualnoj situaciji koja potresa stranku u Istri, očito su prije provjetravanja političkih protivnika, u Domovinskom pokretu prvo provjetrili sami sebe.