Zašto zakon ne predviđa takav izbor šefa Vrhovnog suda: Zato jer je zakon glup!

Zašto zakon ne predviđa takav izbor šefa Vrhovnog suda: Zato jer je zakon glup!

Potpredsjednik kluba zastupnika SDP-a u Saboru Arsen Bauk rekao je što smatra da bi bila najgora osveta Andreja Plenkovića Damiru Vanđeliću, komentirao je skore lokalne izbore, ali je prvo objasnio zašto smatra da je predsjednik Republike u pravu oko stavova pri izboru novog predsjednika Vrhovnog suda.

“Mislim da je predsjednik republike suštinski u pravu, ali je to tako argumentirao da će ostati neshvaćen, što mu neće biti prvi put”, kazao je Bauk. Donosi N1

Objasnio je da je riječ o takvom postupku u kojem Sabor potvrđuje kandidata na prijedlog predsjednika Republike Hrvatske, dakle Zorana Milanovića, a da je stanje takvo da njegov kandidat ne bi prošao bez širokog dogovora s predstavnicima saborske većine. Bauk je objasnio da bi, da se takav kandidat išao kandidirati na natječaj, bilo naprosto nemoguće da se za sve to zna, pa bi bilo nemoguće izbjeći da ispadne da je natječaj namješten.

To bi bio namješteni natječaj!

“Taj bi natječaj bio namješteni natječaj”, konstatirao je Bauk.

Voditeljicu je zanimalo zašto onda zakon nije tako sročen da ne postoji obaveza da u Sabor mora ići kandidat koji je bio na natječaju.

“Evo, hoćete li direktnu rečenicu? Zakon je glup!”, odgovorio je Bauk i dodao:

“Danas je premijer rekao da se zakon može i promijeniti, ako sam dobro shvatio.”

Bauk je dalje kazao da su kandidati SDP-a za svibanjske lokalne izbore kompletirani kao i u HDZ-u. I tu se došlo do rekapitulacije najnovijih vijesti o aktualnim i bivšim potencijalnim kandidatima za, npr., gradonačelnika Zagreba. Prvo su se dotakli Damira Vanđelića i toga bi li se Andrej Plenković išao svetiti Vanđeliću za to što ovaj nije prihvatio kandidaturu.

“Premijer bi najviše napakostio gospodinu Vanđeliću kad bi ga stavio na mjesto Fonda za obnovu Zagreba, ali i u popis onih dužnosnika na koje se odnosi Zakon o sprečavanju sukoba interesa. Mislim da mu je to bio glavni motiv za neprihvaćanje kandidature za gradonačelnika”, kazao je Bauk.

“Ostao bi bez velike većine svojih prihoda po nadzornim odborima”, dodao je Bauk, ističući da se to odnosi na varijantu s gradonačelničkim mjestom.

Bauk je komentirao i izjavu kandidata HDZ-a Davora Filipovića, što su mu neki zamjerili, da od Balaševića zna samo jednu pjesmu, “Nikad kao Bane”, te što ne zna ćirilicu.

“Što se tiče gospodina Filipovića… mislim da takve stvari nemaju nikakav utjecaj na to je li on dobar izbor za gradonačelnika”, kazao je Bauk koji ovisno o Filipovićevom ukusu za Balaševića ili znanju ćirilice o njemu “ne misli ništa lošije ili ništa bolje”:

“To je njegov izbor Tu se moram složiti s gospodinom Bačićem”, kazao je, “teška srca.”

“Kada jedna gruba riječ ko vrata teška…”

Što se tiče drvlja i kamenja na Mirelu Holy koja je prozvala “one koji su se dotepli da bi primili cjepivo”, Bauk je rekao:

“Holy je to već objasnila.”

Iskoristio je stih da životno dočara tu situaciju: “Kada jedna gruba riječ ko vrata teška zatvori sve prolaze.”

“Ta riječ ‘dotepenac’ nije trebala biti upotrijebljena”, kazao je i ustrajao: “Mirela se odmah ogradila.”

“Što se tiče dosjetke o ‘gradonačelniku iz Hercegovačke ili iz Hercegovine’”, komentirao je sada izjavu Joška Klisovića, “ja sam uvjeren da se tu misli na konkretnog gradonačelnika iz Hercegovine.”

Bauk je inzistirao da to što se takva izjava odnosila na Bandića, nije svejedno, konačno, “i u SDP-u je puno ljudi iz Hercegovine i svi se imaju pravo kandidirati”.