Malić: Milanović je i prije pokazivao mizoginiju, ali je bio ‘naš’ pa mu nismo uzimali za ozbiljno…

Malić: Milanović je i prije pokazivao mizoginiju, ali je bio ‘naš’ pa mu nismo uzimali za ozbiljno…

Što misli o djelovanju Zorana Milanovića, njegovim prepucavanjima s raznoraznim udrugama te kome se zapravo predsjednik pokušava svidjeti, za portal Direktno komentirao je jedan od najboljih hrvatskih istraživačkih novinara, Gordan Malić.

“Milanović je prvi hrvatski politički vođa o čijem se karakteru raspravlja puno više nego o njegovom radu. Prije njega imali smo političare s  mandatom. Taj je mandat imao neki smjer, neku politiku i učinak. Mjerio se po ovakvim ili onakvim rezultatima. To se onda analiziralo,  komentiralo, i ti si točno znao kako je netko uspio ili zašto je netko propao. Za Milanovića se to ne može reći. Od prvog dana mi ne znamo za kakve javne politike se zalaže, što stvarno zastupa, što su mu prioriteti i čime se zapravo bavi kad ne govori? Kad su kamere ugašene. 

Za većinu njegovih psihodeličnih istupa može se reći da su zanimljivi samo kao uvrede. S tog aspekta se jedino mogu i razumjeti. Ne znaš što je točno mislio, ali pouzdano znaš da mu je namjera bila da te uvrijedi”, rekao je Malić i nastavio s objašnjenjem:

“On se, u prvom redu, želi dopasti sebi. Za to mu treba potvrda javnosti, neka vrsta ogledala. U premijerskom mandatu prikrivao je svoj karakter kad god je mogao, a javnosti nudio svoj personality, na čemu su radili razni likovi u novinama, nevladinom udrugama i PR doktori. Sve za dobru lovu naravno. A onda je shvatio da takvih kao on u Hrvatskoj ima puno. Moglo bi se reći da prevladavaju na javnoj sceni. Zato je u prvi plan kampanje za predsjedničke izbore istaknuo upravo svoj karakter. Potpuno nesputan. Onim ljevičarima koji ga danas kritiziraju odgovara: ‘Šta se bunite? Znali ste koga birate’. To zvuči kao cinizam, ali nije, istina je. On to govori s punim pravom”, kaže naš sugovornik.

‘Milanovićev kontinuum su neprekidne svađe, to nije duboko promišljena politika’

Zanimalo nas je jesu li Milanovićeve posljednje reakcije možda mizoginističke te treba li pažnju usmjeriti prema konkretnijim problemima, a ne odgovorima ad hominem.

“Milanović je i prije pokazivao mizoginost, ali je bio ‘naš’ pa mu nismo uzimali za ozbiljno. Njegov kontinuum su neprekidne svađe, bez povoda i bez epiloga. To nije duboko promišljena politika, za to mu nisu trebali Piketty ili Mian i Sufi. To je naprosto njegov karakter. On se time i ponosi i javnost opet nasjeda. Ne vidim da smo do danas dobili odgovor na pitanje što je i za koga radio u međuvremenu, između dva mandata, i je li bio u kakvom sukobu interesa? Budući da kod nas nitko ništa ne prati ozbiljno, mi se svaki dan bavimo nekom novom frazom koju je predsjednik države ispalio između marende i ručka. U jednom tv portretu Zorana Milanovića kojeg sam za HRT radio kao scenarist i redatelj, njegov prvi suradnik i ministar obrane, Ante Kotromanović priznao mi je da su svim silama podupirali politiku konflikta s braniteljima. Ne rješavali, nego podržavali. Citiram: ‘Nama je odgovarao šator u Savskoj. Mi smo se svim silama trudili da oni tamo ostanu i budu što siroviji’. Kraj citata. Da to u Hrvatskoj garantira politički uspjeh pokazuje  potpora koju Milanović danas kao predsjednik, dobiva i od onih koji su navijali za ‘šatoraše'”, rekao je naš sugovornik. 

Milanović je bio po svemu neuspješan predsjednik Vlade, gori od svih prethodnika, po skoro svim parametrima, pa i onim društvenim, natavio je.

“To potvrđuje i stanje održivoga konflikta u društvu, svih vrsta podjela tipa ‘ili mi ili oni’  koje je neprekidno potpirivao. I tu je tajna njegovog uspjeha. Pokazalo se, nažalost, da ta politika u Hrvatskoj ima plodno tlo. Javnost nije procjenjivala ono što on radi, nego ono što govori. U njegovom slučaju to je postalo jedno te isto. Zato su prešućivane sve afere njegove Vlade i svi njegovi politički neuspjesi. Od privatizacije ‘Croatia osiguranja’, do koruptivnih afera po resorima. Sve je to ostalo novinarski neobrađeno i neistraženo. To ne znači da on nije znao kako se mediji potkupljuju ili ucjenjuju. To samo znači da naša lijevo orijentirana scena ne želi priznati da je potkupljiva, a naši anarhisti da su ucjenjivi. To uvijek važi za one druge”, zaključio je Malić za Direktno.