NAJNOVIJA VIJEST: Uskok pokreće istragu u slučaju Žarka Tušeka…

NAJNOVIJA VIJEST: Uskok pokreće istragu u slučaju Žarka Tušeka…

USKOK je policiji naložio provođenje izvida u slučaju Žarka Tušeka, HDZ-ovog saborskog zastupnika koji je snimljen kako pokušava kupiti neovisnog vijećnika iz Oroslavja Viktora Šimunića, doznaje Telegram.

Tušek je Šimuniću, na druženju koje se prije desetak dana održalo u klijeti gradonačelnika Oroslavja Emila Gredičaka, ponudio više različitih funkcija u zamjenu za njegovu podršku na predstojećim lokalnim izborima.

Sumnje i u tajno financiranje

HDZ-ov zastupnik i član predsjedništva, čuje se na snimci koju je objavio 24 sata, neovisnom zastupniku ponudio je i logističku podršku te tiskanje plakata za kampanju. Time mu je, zapravo, ponudio prikrivenu financijsku pomoć što je, međutim, zabranjeno prema Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe.

USKOK je odluku o provođenju izvida donio nakon što je Šimunić danas predao snimke svojih razgovora s Tušekom i Gredičakom. Izvidima bi se trebalo provjeriti je li u ovom slučaju počinjeno neko kazneno djelo.

Kada će biti ispitan Tušek?

Policijski istražitelji sada će po nalogu USKOK-a ispitati i samog Tušeka te analizirati detaljno snimku, kao i ostale dokaze koje je Šimunić danas predao. Izjavio je da je donio poruke iz kojih je jasno da nije on bio taj koji je organizirao sastanak u klijeti što su jučer, nakon objave snimke, sugerirali iz vrha HDZ-a. Ustvrdio je to i sam Tušek. Ispitan će biti i gradonačelnik Oroslavlja Gredičak koji je bio na sastanku.

U ovom slučaju spomenuto je i kazneno djelo neovlaštenog snimanja za što bi pak mogao biti osumnjičen Šimunić. No, za to kazneni postupak ne može pokrenuti tužiteljstvo, već ga mogu inicirati Tušek i Gredičak. Oni to, kako doznajemo, još nisu učinili.