Plenković na sjednici Vlade: Prijavljeno 41.500 šteta, pregledano 18.370 zgrada i kuća…

Plenković na sjednici Vlade: Prijavljeno 41.500 šteta, pregledano 18.370 zgrada i kuća…

Na početku sjednice Vlade, a nakon usvajanja dnevnog reda, premijer Andrej Plenković govorio o posljedicama potresa.

– Do sada je od potresa 28. prosinca zabilježeno 849 potresa, od čega 75 jačine 3 ili više po Richteru 11 iznad 4 i 3 meagnitude veće od 5. Ovakva situacija uznemiruje sugrađane, osobito na području na kojem je bio izrazito jak i razoran. Zahvaljujem svima koji pomažu sugrađanima, pripadnicima Civilne zaštite, vatrogasaca, HGSS-a, policije, vojske, djelatnicima lokalne samouprave, statičarima, inženjerima, svim volonterima,koji su pomogli na potresom pogođenim područjima, bilo da su pomagali, donirali, pripremali obroke, rekao je.

– Prijavljeno je 41.500 šteta, pregledano 18.370 zgrada i kuća, a u usporedbi sa Zagrebom gdje je u tri mjesec pregledano 25.000 objekata, to je jako brzo, ustvrdio je. Zadovoljni smo što je Stožer Civilne zaštite restrukturiran, što su potpredsjednik Tomo Medved i ostali članovi svaki dan u Petrinji, u vojarni Hrvatske vojske, rekao je.

Premijer je naglasio da se osigurava intenzivnije cijepljenje sugrađana na COVID-19, s obzirom na posebne okolnosti zbog težeg pridržavanja protuepidemijskih mjera u ovim okolnostima.

– Nastavak školske godine, osobito na području Sisačko-moslavačke županije, bit će prilagođen razmjerima šteta. Vlada je osigurala jednokratnu pomoć – za samce 2.500 kuna, za višečlan kućanstva 3.500 kuna. Dosad je podneseno više od 14.000 zahtjeva, trenutačno je isplaćeno 10,5 mil. kuna, a kada se svi zahtjevi obrade, to će iznositi oko 50 mil. kuna, istaknuo je.

Dodao je kako se radi  na programu očuvanja radnih mjesta, na dugoročnoj obnovi. Zahvalio je svima koji pružaju psihološku pomoć sugrađanima. Podsjetio je na stranicu potres.info na kojoj se mogu vidjeti sve bitne informacije.

– Važno je ubrzati aktivnosti da se svima osigura privremeni smještaj svima kojima je potrebno, rekao je.

Vlada bi na sjednici trebala prihvatiti izmjene Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom u Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji, u koji bi se uklopila i obnova Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije.

Uz informaciju o aktualnom stanju vezanom za potres, na dnevnom redu Vladine sjednice je i odluka o pokretanju postupka izrade Programa društvene i gospodarske revitalizacije potpomognutih područja Sisačko-moslavačke županije pogođenih potresom, te odluka o nabavi i korištenju roba strateških robnih zaliha u svrhu provedbe mjera otklanjanja posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije. 

Ministri će dobiti i informaciju o aktualnom stanju vezanom za koronavirus, a na sjednici Vlade je i prijedlog Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat prije je u emisiji Otvoreno istaknuo da je gotov koncept izmjena Zakona o obnovi.

Dok se štete posljednjeg potresa na Banovini i dalje zbrajaju, šteta od zagrebačkog potresa popela se na 86 milijardi kuna, više je od 25 tisuća oštećenih zgrada. Javlja HRT