Bartulica: Možda Hrvatima fali malo samopoštovanja i odvažnosti da kažu dosta…

Bartulica: Možda Hrvatima fali malo samopoštovanja i odvažnosti da kažu dosta…

Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta u Newsroomu N1 televiztije je komentirao stanje u državi izazvanom pandemijom koronavirusa.

Kazao je kako se, prema njegovoj procjeni, Vlada ne snalazi najbolje u ovim okolnostima.

“Premijer je na proljeće rekao da smo pobijedili koronu, a sada se nalazimo u teškim okolnostima. Stožer je počeo improvizirati s mjerama, a ovo kako nam je sada ukazuje na to da živimo u paralelnim svjetovima. Ono što ja čujem iz krugova poduzetnika, iz Udruge Glas poduzetnika, kažu da Vladine institucije u vezi kredita reagiraju sporo, nisu zadovoljni s načinom odobravanja kredita, ne mogu čekati. A Stožer je rekao da kafići nisu žarišta, mjesta gdje se korona posebno širi”, rekao je Stjepo Bartulica.

Mjere bi trebale biti različite u različitim dijelovima zemlje

Gledajući u susjedne zemlje i šire, od Slovenije prema Njemačkoj i dalje, kaže on, nema dokaza da vrlo strogi lockdown donosi rezultate.

“Rezultati su sve gori i gori, pitanje je hoće li lockdown donijeti rješenje, a sigurno je da će donijeti veliku ekonomsku štetu. Pitanje što Hrvatska može priuštiti i imitira li Vlada na ovaj način druge – a nisam vidio da ovo u Njemačkoj i Sloveniji donosi rezultate”, kazao je Bartulica i dodao kako se nada da će to donijeti usporavanje širenja virusa i da će pomoći.

“Ipak, u Hrvatskoj imamo situaciju da nije svaki dio zemlje jednako pogođen, a Vladine mjere odnose se na sve jednako, pa i za otoke i zaostale dijelove zemlje, a stanje nije svuda isto. 

Za mjere je potrebno biti razborit. U Hrvatskoj imamo različite okolnosti u različitim dijelovima zemlje. Znanstvenici koji su uputili apel imaju određeno mišljenje, drugi se ne slažu… Ni među znanstvenicima ne postoji konsenzus.

Ono što pratim žive su i žestoke rasprave, svaki se dan nečije mišljenje mijenja. Kada se pandemiju gleda iz šireg konteksta, teško je reći da će nešto pouzdano donijeti rezultate. Tko će odgovarati za bolesnike koji zbog ovog svega neće dobiti potrebnu liječničku skrb? Bojim se da ćemo dogodine imati loše pokazatelje koji će nam ukazati na to kakve posljedice imamo zbog ovog svega”, kazao je Bartulica. Čarobno rješenje za ovu situaciju ne postoji, dodaje.

Korupcija je svakodnevni problem u Hrvatskoj

Današnji Međunarodni dan borbe protiv korupcije Domovinski je pokret preimenovao u Međunarodni dan borbe protiv HDZ-a.

Bartulica je rekao kako je bilo opravdano da se osnuje istražno povjerenstvo, no do toga nije došlo.

“Bilo bi dobro da imamo takvo povjerenstvo da istraži pitanja poput afere Janaf. Korupcija je velik problem kod nas. HDZ i svaka njihova vlada, neovisno o tome tko ih vodi, ponavljaju iste stvari.

Vidjeli smo kako funkcioniraju javna poduzeća, i građani trebaju znati da su ta poduzeća mjesta gdje se događa politička korupcija”, kazao je Stjepo Bartulica.

Kazao je kako u Hrvatskoj živi već 30 godina i da mu je misterij kako hrvatski narod politički razmišlja i što sve političkim elitama oprašta.

“Možda nam fali malo samopoštovanja i odvažnosti da kažemo dosta. To skupo košta Hrvatsku. Stabilnost je lažna i često se ističe kao postignuće, no naši ljudi odlaze, sve nas je manje, a s ovim se stvarima vrtimo u krug.

Imamo različite vrste korupcije, a kada je javna potrošnja tako visoka, možemo očekivati da korupcija bude na dnevnom redu”, rekao je Bartulica.

Lokalni izbori

Kazao je kako su u Domovinskom pokretu uspjeli osnovati velik broj lokalnih organizacija. Što se Zagreba tiče nije rekao tko će im biti kandidat, niti imaju li ga, a na pitanje hoće li to biti Miroslav Škoro rekao je kako to treba pitati njega.