Čačić: Lauc priča gluposti koje normalan čovjek ne može čuti, kamoli izgovoriti…

Čačić: Lauc priča gluposti koje normalan čovjek ne može čuti, kamoli izgovoriti…

Varaždinski župan Radimir Čačić pozvao je na još oštrije mjere i naglasio kako njegova županija, nakon što ih je prva uvela, nakon dva tjedna bilježi blagi pad novozaraženih.

Stigla je i odluka o online nastavi za sve srednjoškolce. Čačić se u razgovoru za RTL Danas osvrnuo na svoju raniju izjavu kako su odgovorni u državi svjesno lagali.

“Je li iz neznanja, je li iz politikantstva, ne ulazim u to, ali najsvježiji takav primjer neznanja ili nekih drugih razloga je gospodin Lauc neki dan. Gdje čovjek izgovara gluposti koje normalan čovjek ne može ni čuti, a kamoli izgovoriti. Njegova izjava da cjelokupna priča će polako stati, jer da na broj zaraženih koje imamo otprilike pet do deset puta, dakle uzmite prosječno sedam i pol je više zaraženih koji nisu evidentirani. Varaždinska županija danas ima deset i pol tisuća zaraženih, pomnožite to s polovicom toga što je on rekao, dakle to je negdje 78.000. 78 tisuća prema procjeni stručnjaka koji je član znanstvenog vijeća vlade. Znanstvenik. Od 100.060 građana županije, svaki drugi je zaražen. Čini li se to vama sasvim glupim ili ekstremno glupim?” zapitao se Čačić.

“Ne treba biti genije, a ni liječnik da se zna da se ta bolest prenosi kontaktom ili blizinom”

Danas je petnaesti dan novih mjera u Varaždinskoj županiji. Čačić tvrdi da je pod dojmom i da bi neki u Nacionalnom stožeru htjeli da mjere ne daju rezultate.

‘Ne treba biti genije, a ni liječnik da se zna da se ta bolest prenosi kontaktom ili blizinom. Dakle, kad prekinete kontakt ili blizinu, smanjujete bolest. Ne trebamo za to biti član Nacionalnog ili bilo kojeg stožera. Prekinuli smo ugostiteljstvo, naravno da imamo rezultate. Prije tri tjedna imali smo 172 čovjeka na kisiku, prije tri dana 272. Dnevno nam se ritam povećavao, došli smo do 10-dnevnog povećanja, danas bismo bili na preko 300. Ovako smo na 258″, dodao je varaždinski župan.

Ipak, Čačiću je drago jer je Vlada dala upute, a Nacionalni stožer primijenio varaždinski model na cijelu Hrvatsku. Rezultate na nacionalnoj razini varaždinski župan očekuje krajem tjedna.

“Mi smo u međuvremenu pooštrili mjere. Mi smo paralelno istoga dana uveli ono što smo mogli kao Županijski stožer, što ne ovisi o vladi, a to je online za srednje škole. Prije pet dana smo uveli online i za više razrede osnovne škole. Drago mi je da je danas vlada donijela odluku za online za srednje. Nažalost, kasni se najmanje 14 dana. Međutim, ovdje nije krivica na vladi, to su mogli donijeti svi županijski stožeri u županijama koje su visoko ugrožene. Mogli su napraviti kao i mi”, naglasio je.

Kazao je da su srednje škole u županijama veliki problem, zato što 85 posto učenika putuje u Varaždin. Tvrdi kako putovanje pridonosi širenju zaraze, pritom ne ulazeći u razmjere same zaraze.

“Mi nemamo problem s online nastavom. Zato smo to i uveli. I nemamo problem s čuvanjem učenika viših razreda osnovnih škola”, zaključio je. Prenosi N1