Teškoće zbog snijega u prometu…

Teškoće zbog snijega u prometu…

Prvi snijeg zabijelio je lički dio Zadarske županije. Državni hidrometeorološki zavod zbog snijega i olujne bure izdao je crveno upozorenje za područje gospićke regije i Velebitskog kanala. Zabijeljeli su se Gospić, Ogulin, Senj, Rijeka, Karlovac, Delnice. Za sav promet zatvorena je autocesta A7 Sveti Kuzam – Šmrika i za kamione A6 Rijeka – Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice.

Iz Hrvatskih autocesta (HAC) pozvali su vozače da prilagode vožnju snježnim uvjetima na autocestama, posebno ih upozoravajući da ne pretiču ralice ispred kojih je cesta uvijek neočišćena. Javlja HRT

– Vozači nisu ni svjesni koliko je takav poduhvat riskantan i opasan za njihovu sigurnost, priopćio je HAC, pozivajući vozače da prije kretanja na put provjere stanje na cestama.

Napominju da je autocestu u stanje pune prohodnosti moguće dovesti tek po prestanku padalina. Pojašnjavaju da je za vrijeme snježnih padalina uloga zimske službe osigurati prohodnost, što u situacijama  snježnih padalina podrazumijeva i određenu količinu snijega na kolniku.

To svakako ne znači, kažu u HAC-u da se snijeg ne uklanja odmah s početkom snježnih padalina iako vozači imaju drugačiji privid s obzirom na to da se 10-ak minuta nakon prolaska ralice stvara novi pokrivač koji se čisti u slijedećem ciklusu.

HAC je također pozvao vozače da pripreme svoje vozilo za zimske uvjete, da ne kreću na put bez odgovarajuće zimske opreme te da se vozilom ne zaustavljaju na zaustavnoj traci i u tunelima zbog postavljanja lanaca, što može završiti kobno već da se zaustave na odmorištu. Vozače pozivaju na oprez i zbog moguće poledice na vijaduktima i izlasku iz tunela.

Iz HAK-a mole za strpljenje vozača

Iz HAK-a su poručili kako su zimski su uvjeti na većini cesta u Lici, Gorskom kotaru, dijelu Karlovačke i Zadarske županije, uključujući autoceste A1 između čvorova Gornja Ploča i Maslenica, A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo II te državne ceste: DC1 Jastrebarsko-Korenica-Gračac-Knin, DC3 Zdihovo-Delnice-Kikovica i DC8 Senj-Karlobag-Sveta Marija Magdalena.

Trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji, Hrvatskom primorju ili Istri, i obrnuto.

Zbog vjetra za sav promet zatvorena je autocesta A7 Sveti Kuzam-Šmrika, a samo za osobna vozila otvorene su autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice;Jadranska magistrala između Karlobaga i Svete Marije Magdalene (DC8) te lokalna cesta Križišće-Kraljevica (LC58107).

Iz HAK-a mole vozače za strpljenje jer je u tijeku zimsko održavanje cesta pa su česti zastoji iza vozila zimske službe koja se kreću sporije.

Brozičević: Ostanite u domovima

Josip Brozičević, pročelnik HGSS stanice Gospić, kazao je za portal HRT-a kako apelira na građane i izletnike da ne idu u brda jer su planinarski domovi zatvoreni zbog pandemije koronavirusa.

Dodao je da u ovim vremenskim uvjetima nije baš poželjno hodati i planinariti.