Penava: Zašto bi Vukovaru bilo zabranjeno na pet i pol tisuća metara dugoj trasi 500 ljudi, a u Zagrebu ili Rijeci nije?

Penava: Zašto bi Vukovaru bilo zabranjeno na pet i pol tisuća metara dugoj trasi 500 ljudi, a u Zagrebu ili Rijeci nije?

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava govorio je o Koloni sjećanja u doba pandemije i kao gost na RTL-u.

“Rekao je kao gost RTL-a da su pri dogovaranju detektirali dvije kritične točke u organizaciji Kolone sjećanja:

“To je početna točka, dvorište bolnice, a to će ove godine biti ispred bolnice, odnosno u Županijskoj ulici. Drugo mjesto je na memorijalnom groblju, zato što se na ta dva mjesta okupljao veći broj ljudi. To su statična mjesta i tu je potencijalno velika mogućnost zaraze.”

Kao problem su detektirana prijevozna sredstva, posebice ona masovna.

”Molim da se ne dolazi autobusima i vlakovima. Imamo informaciju da je cjelokupna organizacija u tom smislu masovnog prijevoza gotovo u potpunosti izostala u odnosu na prošle godine i to me raduje u smislu koronavirusa”, kazao je.

Drugo kritično mjesto su ugostiteljski obrti, ali Penava tvrdi da će se ugostiteljski objekti morati držati zadanog ponašanja i držanja razmaka unutra. Penava uvjerava da će se angažirati sve službe koje će biti na raspolaganju. Na memorijalnom groblju, objasnio je Penava, ljude će se preusmjeriti prema izlazu kad dođu kako se ne bi zadržavali u prostoru.

“Kad prođe kolona, da se napusti Vukovar. Ne možemo nikoga tjerati na to, ali apeliramo na savjest i na važnost trenutka. Da s jedne strane Kolonu održimo, a s druge da sačuvamo zdravlje. Kako bismo izbjegli kritike da ne treba Kolona”, kazao je Penava.

Odgovorio je i na kritike liječnika:

”Naravno da struka ima svoje zato smo danas i razgovarali. Na kraju je gospodin Capak tu imao jednu od ključnih uloga u suradnji sa svima nama, Ministarstvom branitelja i Gradom Vukovarom i naravno da struku treba poštivati. Što se struke tiče jasno je svima da ono što bi bilo najpreporučljivije je broj nula.”

“Neke kritike vaših gledatelja su bile s Korza u Rijeci. Garantiram da se na tom Korzu nalazi barem 500 ljudi, a Korzo nije dulji od 2 kilometra, sigurno. Danas na Savskoj su bile stotine ljudi na potezu od Ilice do Trga Nevenke Topalušić. Zašto bi Vukovaru bilo zabranjeno na pet i pol tisuća metara dugoj trasi 500 ljudi, a u Zagrebu ili Rijeci nije?”, dodao je.

Pale su brojne kritike i na cijenu ulaznica za obnovljeni vodotoranj. Penava je napomenuo kako obitelji imaju obiteljske ulaznice koje su jeftinije i dodao kako ne misli da je cijena previsoka. Vjeruje kako su kritike uputili oni koji nisu financirali vodotoranj. 

”Siguran sam da svatko tko je financirao taj objekt želi ga vidjeti u ovom današnjem stanju i da zadrži ponudu kvalitete koju ima. I da nastavi raditi uspješno, a preduvjet za to je cijena”, rekao je vukovarski gradonačelnik.

Penava tvrdi da će na iduće lokalne izbore najvjerojatnije izaći kao nezavisni kandidat uz potporu većeg broja stranaka.