Karolina Vidović Krišto pita Plenkovića: Objasnite mi kako je šef Ustavnog suda Šeparović postao milijunaš ?

Karolina Vidović Krišto pita Plenkovića: Objasnite mi kako je šef Ustavnog suda Šeparović postao milijunaš ?

Karolina Vidović Krišto putem društvenih mreža objavila je zastupničko pitanje koje je uputila premijer Andreju Plenkoviću. Njezinu objavu prenosimo u cijelosti;

Dragi prijatelji,

Naše pravosuđe je glavni uzročnik hrvatskih problema, a pod tim podrazumijevamo nevjerodostojnost tog pravosuđa i ljudi koji ga predstavljaju. Vjerodostojnost se postiže potpunom transparentnošću, zbog čega je neminovno razriješiti sve kontroverze, u ovom slučaju, predsjednika Ustavnog suda. On ne bode u oči samo svojim životopisom – ono što je posebno neshvatljivo je bogatstvo g. Šeparovića.

S tim u svezi šaljem ovo zastupničko pitanje kako bi se jasno i činjenično utvrdilo je li g. Šeparović zbog svog bogatstva ucjenjiv, te je li u pravosudnom smislu gledajući uopće u stanju neovisno djelovati. Ovo je pitanje prebitno da bi ostalo nerasvijetljeno.

____________________________________________

-Zagreb, 8. studenog 2020.

Temeljem čl. 140 Poslovnika Hrvatskog sabora g. Andreju Plenkoviću, predsjedniku Vlade RH, postavljam slijedeće

ZASTUPNIČKO PITANJE

Kako je vjerodostojnost hrvatskog pravosuđa vrlo niska, što pokazuju sva relevantna istraživanja, kako hrvatska tako i europska, iznimno je bitno da ključni dužnosnici pravosudnog sustava budu vjerodostojni i u javnosti prihvaćeni kao neovisni u svom djelovanju.

Neovisnost Ustavnog suda RH, pogotovo u posljednje vrijeme, u javnosti je dovedeno u pitanje.Kako je predsjednik Ustavnog suda, g. Miroslav Šeparović, nedavno u svojoj imovinskoj kartici naveo izrazito veliko bogatstvo za hrvatske razmjere, potrebno je tu činjenicu do kraja rasvijetliti.

Stoga molim da mi dostavite iznos prihoda odvjetničkog ureda Šeparović, u kojem je Miroslav Šeparović bio većinski vlasnik (a nakon njegova izbora u Ustavni sud 2009. njegova supruga), za razdoblje od 2000. do 2019. godine, i to iznose prihoda koje je ostvario sa sljedećim tvrtkama u vlasništvu RH:

– INA (bila je u potpunom vlasništvu RH do 2003., a do 2009. u većinskom vlasništvu RH),- Janaf,

– Plinacro

,- Hrvatske vode,

– Hrvatske šume,

– HEP,

– ACI Marine,

te iznose prihoda koje je taj odvjetnički ured u navedenom razdoblju ostvario od Vlade RH i od pojedinih ministarstava.zastupnica

Karolina Vidović Krišto