Andrej Plenković: Zdravstveni sustav je u stanju izdržati pritiske…

Andrej Plenković: Zdravstveni sustav je u stanju izdržati pritiske…

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade održao je uvodnu riječ, u kojoj se, među ostalim, komentirao stanje s epidemijom koronavirusa u zemlji, a dotaknuo se i petog kruga porezne reforme, jer će Vlada s današnje sjednice Hrvatskome saboru uputiti prijedloge zakonskih izmjena kojima definira peti krug porezne reforme.

“Ono što je važno da shvatimo da se i dalje broj oboljelih povećava i diljem Europe, koja je jedno od žarišta, brojevi su veliki u Hrvatskoj, nastavljaju rasti, ali taj rast je sporiji. Testiramo sve one za koje imamo indicije da imaju simptome ili da bi trebali biti eventualno kasnije hospitalizirani. Zbog povećanog broja rasta zaraženih, povećava se broj umrlih, izražavamo sućut svim obiteljima koje su izgubile najmilije. Zdravstveni sustav je u stanju izdržati ove pritiske, siguran sam da će svi zdravstveni djelatnici i dalje činiti maksimalne napore da pomognu pacijentima, a mi ćemo kao Vlada osigurati preduvjete da u organizacijskom smislu borba protiv covida-19 bude na dobrobit naših sugrađana”, rekao je Plenković.

Dodao je da je ministar pravosuđa izdao upute za rad tijelima državne uprave kako bi se mogućnost zaraze dodatno smanjila.

“Najava petog kruga porezne reforme nastavak je naše politike rasterećenja i građana i poduzetnika i s novim valom bit ćemo na preko 10 milijardi kuna rasterećenja hrvatskih građana i poduzetnika”, rekao je Plenković.

Njima se uz ostalo predlaže snižavanje stopa poreza na dohodak s 24 na 20 posto te s 36 na 30 posto, kao i snižavanje stope poreza na dobit s 12 na 10 posto za poduzetnike koji godišnje ostvaruju prihode do 7,5 milijuna kuna. Pred Vladom će se, naime, naći prijedlozi izmjenama i dopuna zakona o porezu na dohodak te o porezu na dobit, kao i o izmjenama Zakona o PDV-u, kojima bi se ukinulo oslobođenja od plaćanja PDV-a za uvoz pošiljaka male vrijednosti (do 22 eura) iz trećih zemalja, objavila je ranije Vlada. Javlja N1