Milanović: ‘Nisam se prepucavao s Banožićem, nego sam poslao poruku premijeru i njegovom vjernom Gogi‘

Milanović: ‘Nisam se prepucavao s Banožićem, nego sam poslao poruku premijeru i njegovom vjernom Gogi‘

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je danas na obilježavanju 30. godišnjice osnivanja SDP-a. Nakon toga razgovarao je s novinarima.

– Nisam nikome ostavio stranku u nasljeđe, nije to moja stranka. Došao bih vjerojatno i HDZ-u da me pozovu. Iz sentimentalnih razloga sam se odazvao na poziv SDP-a, rekao je Milanović.

Komentirao je prepucavanje o polaganju vijenaca povodom blagdana Svih svetih.

– Riječ prepucavanje koristite ondje gdje joj nema mjesta. Poslao sam poruku premijeru Plenkoviću i predsjedniku Sabora, njegovom vjernom Gogi, koji su u petak zajednički zaobišli polaganje vijenaca. Oni su to zaobišli traljavo i poslali ministra. S njima se nisam prepucavao. Oni na traljav način moraju opravdati bijeg od jedne civilizacijske norme. U tu cijelu priču je upleo vojsku i načelnika Glavnog stožera. To je već sad ozbiljno. I kad sam ja predsjednik, to neću dopustiti. Ne silom, ali riječima da, izjavio je predsjednik dodajući da je ministar Banožić namagarčen.

– To što se jučer dogodilo se nije dogodilo nikad ranije. Ni u vrijeme ove garniture, ni ranije, da se netko tko je došao iz kadrovskog inkubatora HDZ-a dođe u Zagreb, da se tako obruči na načelnika Glavnog stožera. Tu se ne radi o tričarijama, to su ozbiljne stvari. 24 sata gleda u papire, onda kukavički prebaci krivnju na vojnika, izjavio je Milanović.

– Mijenjaju se ministri, a i predsjednici. Ministri mogu biti osobe koje razumiju ili ne razumiju. Mene su izabrali građani, njega nisu, a ni premijera. Ja sam vrhovni zapovjednik. Suradnja će biti moguća i s premijerom koji je rekao da će biti “tvrda kohabitacija” u noći kad sam izabran. Što to znači? Ozbiljan čovjek to ne bi trebao govoriti, kaže predsjednik.

– Ne prepucavam se ja s Vladom preko ministra, nego upravo obratno. On kaže da sad nema vremena za prepucavanje. A započne monstruozne priče da sam praktički zakuhao skoro ubijanje pred Vladom, rekao je predsjednik.

Osvrnuo se potom na korona krizu.

– Ovo će proći, bilo je i prije epidemija, umirali su ljudi. Nadležnost za ove stvari ima Vlada, ne predsjednik. Sve se može napraviti i da ja šutim i ne komentiram ništa. To je nadležnost Vlade i ja ne smetam ni na koji način. Nalazimo se u izvanrednom stanju, ne ratnom stanju, nego u izvanrednom stanju. Pričanje o lockdownu, zatvaranja biznisa, suspenziji ljudskih prava – to ne može odlučiti ni Capak ni Plenković nego Hrvatski sabor, ističe.

– Ustavni sud je političko tijelo. Njegovi članovi se biraju u Saboru. Vi u demokraciji morate imati točku koja će biti zadnja i to ne može biti ulica. Nakon tih točki nema više razgovora. Osim možda na Europskom sudu za ljudska prava. Ustavni suci nemaju legitimitet ni premijera ni mene. Ali su tu. Zašto spominjem ulicu? Ako ljudima braniš da idu na ulicu, a za to ne navodiš nikakve racionalne ili znanstvene razloge, onda ta opasnost postoji. Naša zemlja je izbjegla ulicu zadnjih 30 godina. Hrvatska je po tom pitanju, na stranu ovaj napad na Markovu trgu, bila mirna zemlja, poručuje Milanović. Javlja Jutarnji list