Malenica o ovrhama, manjem broju lokalnih dužnosnika i Milanoviću…

Malenica o ovrhama, manjem broju lokalnih dužnosnika i Milanoviću…

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izjavio je za središnji Dnevnik HRT da je u razgovoru s javnim bilježnicima preporučeno da ovršne postupke započnu u tri vala. 

– Radi se o ovršnim prijedlozima za koje postoji mogućnost da dođe do ovršnih rješenja da idu kasnije na naplatu. To je postupak temeljem ovršnog zakona koji završava rješenjem o ovrsi, a kasnije je naplata putem Fine. I tu imamo određene rokove koji će prolongirati samu naplatu tražbine, dodao je. 

Govoreći o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona kazao je da je Vlada u proteklom mandatu puno učinila po pitanju ovrha. Smanjila je broj blokiranih sa 370 na 229 tisuća, uvedene su određene socijalne klauzule, izmijenjen je iznos koji se iz plaće smije ovršiti, a zabranjeno je i provođenje ovrhe nad jedinom nekretninom, istaknuo je Malenica.

“Ovršni postupak nije jednostavan ni za ovršenika niti za vjerovnika”

Napominje da ovršni postupak nije jednostavan ni za ovršenika niti za vjerovnika. U tom smjeru i idemo kada smo pripremali izmjene i dopune ovršnog zakona, kazao je Malenica i dodaje da je osnovni cilj pojeftinjenje postupka i ubrzavanje.

– Bitan je i rok od 15 dana, u okviru kojega će javni bilježnik pozvati ovršenika da se očituje o dugu. Ako ospori dug, postupak ide na sud. Ako dug plati, ne donosi se ovršno rješenje. 

“Na ovrhe postoji mogućnost prigovora”

Odgovarajući na pitanje mora li se ovrha najprije platiti, pa tek kasnije eventualno ići na sud, Malenica je kazao da postoji mogućnost prigovora kao pravnog lijeka kojim se osporava tražbina, ovrha, pa se onda ide na sud.

Istaknuo je i da će čitav postupak biti jeftiniji, oko 600-ak kuna po jednoj ovrsi.

Malenica – smanjenje broja lokalnih dužnosnika

Odgovarajući na pitanja o smanjenju broja dužnosnika na razini lokalne samouprave kazao je da se ide u smjeru smanjenja troškova.

– Tako smo se odlučili na smanjenje broja lokalnih dužnosnika. Na idućim lokalnim izborima birat će se 630 dužnosnika manje. Idemo i u smjeru smanjenja broja predstavničkih tijela. Bit će ih oko 2000 manje, rekao je. 

Što se tiče funkcionalnog spajanja nekih općina već postoje tri koje su iskazale interes – Posedarje, Starigrad i Jasenice.

Malenica: Milanović inzistira na nečemu što nije temeljeno na zakonu

U vezi s aferom Janaf Malenica je rekao da premijer Andrej Plenković nije znao za provođenje izvida niti je smio znati.

– Čudi me izjava Arsena Bauka da premijer Plenković  treba dati ostavku. Dakle premijer Plenković ne treba dati ostavku jer je postupao po zakonu, a to znači da nije znao niti je smio znati za provođenje izvida koji su tajni prema zakonu o kaznenom postupku. A što je tadašnji premijer Zoran Milanović znao i njegov ministar Arsen Bauk, to je pitanje za njih. Ali predsjednik Republike Zoran Milanović svakako inzistira na nečemu što nije temeljeno na zakonu, pa me to čudi, izjavio je ministar Malenica za Dnevnik HRT