Trump pozitivan na Covid-19: ‘Ovo je najopasniji trenutak s kojim se američka vlada susrela”

Trump pozitivan na Covid-19: ‘Ovo je najopasniji trenutak s kojim se američka vlada susrela”

Objava da su predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump, njegova supruga Melania te visokopozicionirana savjetnica Bijele kuće Hope Hicks pozitivni na koronavirus otvorila je cijeli niz pitanja. Piše Damjan Raknić Jutarnji list

Trump je promptno otkazao skup koji se trebao održati u petak, međutim još se ne zna koliko dugo on, njegova supruga i Hicks imaju koronavirus i s kime su bili u bliskom kontaktu. Isključujući Trumpa i njegovu suprugu, kojima je već utvrđena zaraza koronavirusom, MSNBC piše da su s Hicks nedavno putovale sljedeće istaknute osobe: Rudy Giuliani, Ivanka TrumpJared KushnerDonald Trump mlađiKimberly GuilfoyleEric TrumpLara TrumpTiffany TrumpKayleigh McEnanyStephen Miller.

The Guardian navodi da su potpredsjednik Mike Pence i njegova supruga Karen predsjedniku i prvoj dami poslali “ljubavi i molitve”, ali da nisu rekli jesu li se i sami testirali na koronavirus te idu li u izolaciju. Pence i Trump u ponedjeljak su bili u kontaktu u Bijeloj kući u ponedjeljak.

Svjetska zdravstvena organizacija navodi da je potrebno u prosjeku pet do šest dana da osoba nakon zaraze koronavirusom počne prikazivati simptome zaraze, ali da je moguće da se simptomi pojavi i unutar 14 dana. The Guardian piše da je Hicks prema svemu sudeći oboljela u srijedu, odnosno da se toga dana počela osjećati loše.

Prema Zakonu o sukcesiji iz 1947. godine, ako predsjednik SAD-a iz nekog razloga ne može obavljati svoju dužnost, preuzima je potpredsjednik. U slučaju da je niti on ne može obavljati, sljedeći po redu je predsjednik Predstavničkog doma Kongresa, a tu dužnost trenutno obnaša Nancy Pelosi iz Demokratske stranke.

CNN-ov medicinski analitičar drJonathan Reiner rekao je u četvrtak da bi Pelosi trebala biti u izolaciji u slučaju da Trump i Pence obole od koronavirusa.

The Guardian piše da je glasnogovornica Bijele kuće Kayleigh McEnany u svibnju rekla da se Trumpova vlada ne priprema za mogućnost da Pelosi preuzme dužnost predsjednice.

Analitičarka CNN-a za nacionalnu sigurnost Samantha Vinograd rekla je da ova situacija “crveno upozorenje” s obzirom na to što bi se sve potencijalno moglo dogoditi.

“Ovo je možda najopasniji trenutak s kojim se američka vlada susrela. Predsjednik Trump boluje od smrtonosnog virusa. Cijela situacija djeluje kao nešto što bismo gledali u epizode serije “Domovina”. Predsjednik boluje od smrtonosnog virusa, mora ići u karantenu. Ne može u potpunosti izvršavati svoje dužnosti”, navela je Vinograd.

“S obzirom na to s koliko on osoba stupi u kontakt svakog dana bez da nosi masku, logično je da su drugi visokorangirani dužnosnici unutar nacionalno-sigurnosnog aparata možda također zaraženi koronavirusom. U najboljem slučaju, niti oni neće moći izvršavati svoje dužnosti. Američka je vlada nevjerojatno ranjiva u ovom trenutku, nemamo puni sastav na raspolaganju i to znači da u funkcioniranju nacionalne sigurnosti ima rupa zbog ove dijagnoze (predsjednika Trumpa).”

The Guardina piše da australski stručnjak za koronavirus Norman Swan tvrdi da se stopa smrtnosti koja prijeti pretiloj osobi staroj 74 godine kreće između sedam i 18 posto.

Liječnik Barry Dixon, stručnjak na polju intenzivne njege iz bolnice St. Vincent u Melbourneu u Australiji, tvrdi da bi se Trumpov rizik od smrtnog stradavanja povećao kada bi dodatno obolio od upale pluća.

CNN također izvještava da su američki burzovni indeksi Dow, S&P 500 i Nasdaq pali nakon što je objavljeno da Trump i prva dama imaju koronavirus. Piše Damjan Raknić Jutarnji list