Bauk: Da sam na mjestu HDZ-a, koristio bih Sabinu optužnicu kao argument

Bauk: Da sam na mjestu HDZ-a, koristio bih Sabinu optužnicu kao argument

SDP-ov saborski zastupnik Arsen Bauk u Novom danu N1 televizije govorio je o unutarstranačkim izborima u njegovoj stranci, čiji se drugi krug održava ovog vikenda.

Kazao je kako će novi predsjednik stranke imati bolju startnu poziciju i neće se morati dokazivati kao izabrani predsjednik.

“Broj preferencijalnih glasova na parlamentarnim izborima, kao i istraživanje agencije, pokazuju da se biraju ljudi koji su se kandidirali za predsjednika stranke dokazani članovi. Oni imaju ono se u Formuli 1 zove najbolja startna pozicija. Samo je pitanje hoće li netko izletjeti”, rekao je Arsen Bauk

Kazao je kako je SDP s Davorom Bernardićem bio u velikom zaostatku, potom je pretekao HDZ, a ankete su se pokazale netočne.

O zadovoljstvu birača doznajemo samo iz anketa i na izborima

“No mi kontrolnog mehanizma sem anketa nemamo. Što je naš rejting viši, nezadovoljstvo i podjele su manji. Podjele su na osobnoj razini, nema nikakvog ideološkog dijeljenja. Taj bi teret trebao biti što manji, i vidim da su se neki tereti smanjili i nadam se da će tako i nastaviti. Podjele mogu biti i o smjeru stranke, dnevno-političke prirode, ali i oko toga koliko predsjednik stranke može voditi državu.

Znam koliko sam nepotrebno energije izgubio da bi bar klub zastupnika funkcionirao normalno u Saboru. No komentirati stil budućeg predsjednika bi značilo i govoriti o njemu, a mi smo u izbornoj šutnji. Kada se predsjednik izabere, on će biti u novoj ulozi, on će morati ne samo komentirati nego i donositi odluke, a to je podložno kritici”, rekao je Bauk. 

Kazao je i kako klub zastupnika ne može funkcionirati kao paralelno predsjedništvo.

“Svakako neću biti nikakav paralelni predsjednik predsjedništva niti glavnog odbora. Ovo je prvi put da su na nacionalnim izborima birali po pravilu jedan član jedan glas birali samo članovi koji su platili članarinu. Za svaku izbornu konvenciju smo kao kriterij imali i broj članova koji plaćaju članarinu. Taj se kriterij gledao i ranije, i on je uvijek bio oko trećine članova, negdje oko 10.500 – 11.000”, rekao je. 

Određeno nezadovoljstvo javilo se nakon što je u predsjedništvo SDP-a ušao i Željko Sabo, koji je 2015. godine pravomoćno osuđen za pokušaj podmićivanja vijećnice HDZ-a Marije Budimir, za što je odslužio i kaznu zatvora. 

“Pristojan broj članova glasao je za Željka Sabu. Ne bih komentirao to za što je optužen, ali da sam na mjestu naših političkih protivnika koristio bih to kao argument”, rekao je Bauk. 

Kada je u pitanju bivši šef SDP-a, Bauk kaže kako će se uskoro aktivirati u Saboru.

“Bernardić je rekao da će neko vrijeme izbivati iz javnosti, i vjerujem da će se u nekom trenu aktivnije uključiti u rad Sabora, pretpostavljam nakon izbora u stranci”, kazao je. 

Milanović je nekada previše opisan

Što se tiče javnih istupa predsjednika Zorana Milanovića, Bauk kaže kako je to dio njegovog stila i da nije neočekivano.

“Njegova komunikacija nije drugačija nego kakva je bila dok je bio premijer, samo su mu ovlasti bile drugačije. Nekada je previše opisan, pa je potrebno kasnije da pojasni što je točno mislio”, rekao je Bauk.