Borzan: “Voljela bih vjerovati premijeru kad kaže da nema utjecaj na pravosuđe”

Borzan: “Voljela bih vjerovati premijeru kad kaže da nema utjecaj na pravosuđe”

Zastupnica u Europskom parlamentu i novoizabrana potpredsjednica SDP-a Biljana Borzan bila je gošća Newsrooma. Komentirala je najnovije izvješće Europske komisije o stanju vladavine prava te prepirke Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića.

Govoreći o izvješću Europske komisije o vladavini prava, Borzan je kazala kako je činjenica da se veliki dio izvješća odnosi na analize koje se dobivaju iz Eurobarometra. “No, činjenica da 94 posto građana Hrvatske smatra da je pravosuđe ovisno o politi u Hrvatskoj je nešto što doslovce vrišti”, smatra. 

“Biti drugi najgori u EU kad je u pitanju neovisnost pravosuđa, biti na dnu kada je u pitanju sloboda medija – samo 1000 sudskih slučajeva protiv novinara govori o teškom stanju u medijima. Sve to što se navodi u izvješću, kad to dođe iz jedne institucije kao što je EK koja je neovisna, onda to poprilično boli”, dodaje Borzan. 

Što se tiče Kodeksa ponašanja zastupnika u Hrvatskom saboru, Borzan je kazala kako bi to sasvim sigurno bilo dobro. 

“Mi u Europskom parlamentu imamo vrlo strogo propisano kako se nalazimo s lobistima i moramo voditi evidencije ako to činimo. Ljudi koji se kod nas na visokim izvršnim funkcijama u javnim poduzećima ne moraju davati imovinske kartice”, napominje Borzan. 

“Broj zakona koji se donosi po hitnoj porceduri je uidvostručen 2019. u odnsu na 2014. Ja bih voljela vjerovati premijeru kada kaže da nema utjecaja na pravosuđe i kada govori da nije znao neke stvari koje bi po meni trebao znati”, dodala je. 

Osvrnula se i na Milanovićeve riječi o Orešković i Puljak te poruku udruzi B.a.B.e., kao i pravobraniteljici za ravnopravnost spolova. 

“Nisam pristaša ni najmanje ikakve komunikacije u kojoj se vrijeđa. I sama kada sam bila kao opozicijska vijećnica ili saborska zastupnica nisam očekivala da će me netko tretirati na blaži način zato što sam žensko, ali ne odbravam da se netko vrijeđa. Svi skupa smo fokusirani na te prepirke, a ne ono što se događa. One stvari koje su se događale, a trenutno su zbog ove prepirke u drugom planu su zapravo bit cijelog problema”, rekla je Borzan za N1