Moguće da je Milanoviću samo dosadno, ali moguće je i da u čitavoj priči oko uzimanja mita nešto ozbiljno smrdi. Ovoga puta treba ga shvatiti ozbiljno…

Moguće da je Milanoviću samo dosadno, ali moguće je i da u čitavoj priči oko uzimanja mita nešto ozbiljno smrdi. Ovoga puta treba ga shvatiti ozbiljno…

Moguće je, naravno, da je Zoranu Milanoviću dosadno.

Moguće je da sa zavišću gleda na bjelosvjetske turneje koje su tijekom mandata poduzimali njegovi prethodnici na Pantovčaku. A kojih je on, zbog korone, praktički od početka svojeg predsjedničkog mandata prisilno lišen.

Moguće je i da ga smeta što je epidemija izbrisala sve one političke skupove, gospodarske forume i kulturne manifestacije na kojima predsjednika Republike po sili protokola zamole da nešto kaže. Pa sada, bez te pozornice, koristi svaku priliku da, kada mu gurnu mikrofon, javnosti pokaže da je i dalje tu, da je živ, vispren, spreman na fajt. I da o svemu ima svoje mišljenje.

Moguće je i da se predsjednik Republike boji da mu one dvije ili tri večere na kojima je bio sa Draganom Kovačeviće, šefom uprave Janafa koji je završio iza rešetaka nakon optužbi za primanje 1,9 milijuna kuna mita, ne naštete imidžu.

Moguće je, međutim i da je Milanović u pravu. I da u čitavoj priči sa primanjem i davanjem mita – koje se, kao što smo doznali, odvilo na Martinju prošle godine – nešto ozbiljno smrdi.

Činjenica je da je u Klubu predsjednika Uprave Janafa Dragana Kovačevića toga dana obavljena primopredaja 1,9 milijuna kuna mita.

Da je njoj igrom slučaja – vjerojatno ni ne znajući što se u tih 40 kvadrata u zagrebačkoj Slovenskoj ulici zapravo odigrava – nazočio suprug tadašnje predsjednice Jakov Kitarović.

I da DORH i policija nisu toga dana nikoga uhapsili. Priveli. Zaplijenili novčanice. Sačuvali dokaze. Pokrenuli postupke. Nego da su se praćenja nastavila dalje. Bez ikakvih izravnih i neizravnih posljedica za aktualnu predsjednicu koja je tih dana tutnjala kroz predsjedničku kampanju u kojoj joj je upravo Milanović bio glavni izazivač.  

Dalija Orešković, zastupnica Stranke s imenom i prezimenom, u utorak poslijepodne upozorila je da se ova tema treba raščistiti do kraja.

– Izjave predsjednika države insinuiraju da je došlo do ozbiljne zlouporabe vlasti od strane premijera i njegovih ministara, kao i do instrumentalizacije DORH-a.

Kao članica Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije, zatražit ću odgovore na pitanja je li se odgađanjem uhićenja nakon primopredaje mita pokušala zaštiti politički moćnija osoba, ili do uhićenja nije došlo kako se time ne bi smanjile šanse vladajuće stranke u nadolazećim predsjedničkim i parlamentarnim izborima – najavila je Dalija Orešković.

Ako je točno da je, upozorava ona, Vlada zloupotrijebila sustav, utjecala na rad DORH-a, to znači da je ugroženo redovito i usklađeno djelovanje i stabilnost državne vlasti.

– Vlast u tom slučaju više nije državna, već kriminalna. Ovakve izjave predsjednika države ne mogu se tretirati kao uobičajena politička i verbalna prepucavanja sa predsjednikom Vlade. Hrvatski građani imaju pravo znati mogu li se pouzdati u neovisno pravosuđe, djeluje li DORH u skladu sa svojom ustavnom zadaćom ili po političkom diktatu, a na Hrvatskom je saboru da odgovore na ova pitanja sazna – zaključila je Dalija Orešković.

Milanović je vjerojatno zadnji političar koji bi druge trebao prozivati zbog zloupotrebe institucija u političke svrhe. Upravo u vrijeme njegove Vlade dignute su službe na riječkom području kako bi detaljno pročešljale poslove kompanjona SDP-ovog ministra financija Slavka Linića,čak i račune iz restorana njegove supruge Ksenije, s kojim se Milanović u to vrijeme razračunavao i u Vladi, i unutar SDP-a.

No to ne znači da su njegove teze o sprezi politike i DORH-a krive. Čovjek je bio premijer, naprosto zna kako stvari funkcioniraju. Pa ga zbog toga ovoga puta i treba shvatiti ozbiljno. Piše Marina Karlović Sabolić Slobodna Dalmacija