Škoro: Ovdje je normalno biti procesuiran, pa biti dužnosnik…

Škoro: Ovdje je normalno biti procesuiran, pa biti dužnosnik…

Miroslav Škoro, predsjednik Domovinskog pokreta, u HRT-ovoj emisiji “Tema dana” komentirao je aferu Janaf i kazao da je ona “tek jedna u nizu koja se veže uz HDZ i SDP”. Ustavni sud smatra političkim tijelom, a Nacionalni stožer za civilnu zaštitu ispolitiziranim. Za zastupnike u Saboru kaže da su dio igrokaza te da se prave odluke donose u Banskim dvorima.

Korupcijska hobotnica i klijentelizam poprimili su maha. Jučer smo mislili da ćemo skinuti saborski imunitet dvojici, a danas smo to učinili trojici, kazao je Miroslav Škoro komentirajući aferu Janaf i skidanje imuniteta zastupnicima.

Na pitanje treba li zastupnike podvrgnuti strožoj kontroli da se ne bi dogodila situacija kao s trećim zastupnikom kojemu je danas skinut saborski imunitet, Darku Puljašiću (HDZ), za kojega je istraga otvorena 2018. godine, a potom je bio na stranačkoj listi i postao zastupnik, Škoro je kazao da se prethodno treba donijeti potvrda o nekažnjavanju.

– Čudna su vremena. Živimo u državi u kojoj je normalno biti procesuiran, a potom opet obnašati visoke dužnosti, izjavio je. Potom je na tvrdnju urednice Kristine Bojić o tome da je i na  njegovoj listi bila pravomoćno osuđena osoba, a da se potom povukla, Škoro izjavio da su ustvari oni donijeli potvrde o nekažnjavanju, ali je jedna osoba imala proces koji je trajao 11 godina i završio se baš nekoliko dana prije izbora.

Smatra da bi mnogo izmjena trebalo učiniti kad je riječ o razini provjere. “SDP je to promijenio početkom 2000-ih godina, tako da nema više tih operativnih provjera. Možeš biti ministar i što god hoćeš, bez operativne provjere. Ne možeš biti djelatnik u ministarstvu, ali možeš biti visoki državni dužnosnik”, kazao je.

– Mislim da je ovdje odgovornost nadasve na gospodinu Andreju Plenkoviću. Vidim da se pokušava sada oprati, ali on je direktno odgovoran, istaknuo je predsjednik Domovinskog pokreta. 

Kazao je da je u predizbornim kampanjama, za predsjedničke i parlamentarne  izbore, naglašavao da je potrebno pravosuđe učiniti transparentnijim te da  ga treba depolitizirati. 

– Od Ustavnog suda koji je čisto političko tijelo, pa nadalje imamo ljude u pravosuđu koji su kadrovirani u Banskim dvorima ili oko Banskih dvora. U tom smislu ne vjerujem da će se dogoditi išta bitno. Svjedoci smo mnogih procesa, gdje policija obavi svoj dio posla. Istražne radnje se privedu kraju, a onda sve to skupa stane na pravosuđu. Mi u Saboru statiramo i dio smo jednog igrokaza, kazao je.

Ponovio je “da se  prave odluke donose u Banskim  dvorima, između Andreja Plenkovića i Milorada Pupovca i njihovih trgovačkih partnera, a onda se u Saboru samo dizanjem ruke osvjedočuje ono što oni odluče”. Na pitanje urednice Bojić zašto  tamo onda uopće sudjeluje, kazao je da pokušava skrenuti pozornost na određene stvari.

– One prolaze ispod radara i bivaju neuočene, a posebno od strane medija. Npr. upozoravali smo na zakon o strancima i zakon o koncesijama. Ovo je jedan režirani igrokaz gdje se strukturne promjene ne događaju i neće se  dogoditi sve dok su postavljeni ovakvi odnosi, kazao je.

Osvrnuo se i na nedavni posjet Milorada Dodika Hrvatskoj te je spomenuo da se bitna pozornost mora posvetiti izborima u Mostaru koji su potkraj godine.

– Kad su interesi Hrvata u BiH u pitanju, svaka adresa je prava adresa za razgovor, ali Hrvatska je potpisnica Daytonskog sporazuma. Od tada je u BiH sve manje Hrvata, kazao je.

Govorio je i o pitanju rada nedjeljom u Hrvatskoj te se založio da se o tome raspiše referendum. Nacionalni stožer za civilnu zaštitu u RH smatra ispolitiziranim. Na pitanje je li odlučio hoće li biti kandidat za zagrebačkog gradonačelnika, kazao je da u “Domovinskom pokretu nastoje napraviti demokratske procese koji će iznjedriti kandidate u mnogim gradovima”.