Medved naložio i ekshumaciju tijela Srba koje su 1942. ubili ustaše: Bacali ih bunare u selima Dereza i Kusonje

Medved naložio i ekshumaciju tijela Srba koje su 1942. ubili ustaše: Bacali ih bunare u selima Dereza i Kusonje

Svake se godine na tim mjestima održavaju komemoracije u spomen na, kako se tvrdi, više stotina umorenih Srba, među kojima je, napisao je Džakula u prijavi, bilo i desetak članova njegove obitelji.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved bio je u subotu u Otočcu na posljednjem ispraćaju posmrtnih ostataka 15 hrvatskih civila ubijenih u rujnu 1946., po nalogu Ozne. Ekshumirani su iz dvije grobnice, a ubijeni su, kako je rečeno, samo zato što su bili Hrvati.

U Hrvatskoj je, kazao je Medved, registrirano više od tisuću mogućih grobišta, a tijekom protekle godine istraženo je 60 lokacija, od kojih su na njih 42 pronađeni posmrtni ostaci stradalih u Drugom svjetskom ratu i poraću. Svugdje su u pitanju Hrvati koje su likvidirali partizani odnosno komunističke vlasti, ali uskoro bi Ministarstvo hrvatskih branitelja moglo ekshumirati i posmrtne ostatke dijela Srba koje su u Drugom svjetskom ratu pobile ustaše i to samo zato što su bili Srbi.

Naime, Veljko Džakula je prije tri tjedna poslao Medvedovom ministarstvu prijavu u sa zamolbom za ekshumacijom posmrtnih ostataka Srba koje su ustaše u kolovozu 1942. bacili u ukupno četiri bunara u selima Dereza i Kusonje, na području Pakraca. Svake se godine na tim mjestima održavaju komemoracije u spomen na, kako se tvrdi, više stotina umorenih Srba, među kojima je, napisao je Džakula u prijavi, bilo i desetak članova njegove obitelji.

Medved nam je rekao da mu je stigao Džakulin dopis i da slijedi zakonom propisana procedura.

– Moramo se prvo obratiti svim nadležnim tijelima koja participiraju u ovom procesu.Trebat će se prikupiti sva moguća ranija saznanja o ovim žrtvama i obraditi navedene lokacije, mi godišnje dobivamo tisuće ovakvih prijava. Kada se završe sve potrebne predradnje, ispita se je li prijava utemeljena, ide se sa zahtjevom Državnog odvjetništva za suglasnost za ekshumaciju. Otprilike šest mjeseci prođe od trenutka zaprimanja prijave do odluke o ekshumaciji. Mi sada imamo deset lokacija već spremnih za ekshumaciju, rekao nam je Medved. Piše D. Ciglenečki Novi list