‘Jedini ja na ljevici mogu pobijediti Bandića. Ako preživi, povlačim se iz gradske politike‘

‘Jedini ja na ljevici mogu pobijediti Bandića. Ako preživi, povlačim se iz gradske politike‘

Tomislav Tomašević, saboorki zastupnik i čelnik platforme Možemo dao je ekskluzivni intervju za Nedjeljni, prenosimo dio intervjua;

Zašto ste glasali za Zakon o obnovi Zagreba?

– Mi smo tražili da se usvoji poseban Zakon s obzirom na razmjere oštećenja i to smo izborili. Onda smo izborili da se ide na izvanrednu sjednicu Sabora kako bi se Zakon brže usvojio, iako bismo željeli da je još u lipnju izglasan uz svu proceduru i dva čitanja, ali nije jer se išlo na ranije izbore. Tražili smo i da se ide na model gdje većinu plaća država, dio grad i županije i dio privatni vlasnici. I za to smo se izborili, a onda nakon prvog čitanja nam je desetak prijedloga usvojeno, a najbitnije je oko socijalnog kriterija.

I nakon druge verzije Zakona smo imali 33 amandmana, od toga je sedam usvojenih. Glasali smo ‘za’ da se Zakon konačno donese, kako bi građanima krenula obnova. Mi smo i dalje skeptični oko provedbe jer nije usvojeno da obnovu koordinira jedno tijelo, a u Zakonu i dalje ima nelogičnosti. U svakom slučaju, spremni smo za iduću fazu u kojoj ćemo nadzirati provedbu Zakona, predlagati kako poboljšati provedbu i ako treba i s građanima na cesti tražiti bolja rješenja.

Jeste li vi sebe doveli u opasnost da vas nazovu Plenkovićevim žetončićem?

– Po istoj logici me mogu nazvati i Bandićevim žetončićem jer mi i u Skupštini glasamo za njegove prijedloge ako smatramo da su u interesu većine građana, a u svakoj prilici mu ‘vadimo mast’, kao i HDZ-u. Na dnevnoj razini se bavimo njihovim aferama, ali smatramo da trebamo glasati za zakone koji su dobri bez obzira na to tko ih predloži. To je neki pomak.

I da sam ja na vlasti, radio bih isto. U Saboru je dosad bila situacija da su se svi oporbeni amandmani automatski odbijali, što nije dobro, jer ne mogu baš svi biti loši. A s druge strane na redu je program oporavka, različiti zakoni koje će Vlada predlagati, ide bitka za Zagreb i naravno da ćemo biti žestoka oporba HDZ-u.

Je li Bandić politički mrtvac i jeste li vi jedini koji ga može srušiti?

– Nikada ne volim nikoga podcjenjivati u politici i ne bih Bandića otpisao, ali ne vidim načina da on pobijedi na idućim izborima, iako je osam mjeseci u politici cijela vječnost i svašta se još može dogoditi. A s obzirom na to da sam proteklih godina dao veliki doprinos tome da Bandić bude upravo tamo gdje je sada, kao i cijela gradska oporba koja je radila dobar posao zadnje tri godine, i kada gledam svoj rezultat na proteklim parlamentarnim izborima, u usporedbi s drugima, vjerujem da mogu pobijediti Bandića i HDZ-ovog kandidata.

A vidimo da su HDZ-u sada porasle ambicije i misle da Bandića mogu zamijeniti svojim čovjekom. No to bi bilo samo Bandić 2.0. Jer Bandićeva mreža i HDZ-ov čovjek je upravo to.

Jesu li počeli razgovori sa SDP-om da vi budete zajednički kandidat ljevice?

– Nisu počeli jer pitanje je s kime bih vodio te razgovore kada oni tek biraju vodstvo. A vidjeli smo različite izjave članova SDP-a u medijima oko toga treba li SDP imati svog gradonačelničkog kandidata ili će podržati mene. Želim pričekati da prođu izbori u SDP-u i nakon toga želim razgovarati s njima, ali i s drugim strankama u gradskoj oporbi, od centra prema lijevo. To su SDP, Petek, Glas i ostali.

Što Maras kaže na vaše ambicije, jeste li s njime pričali i što mislite o njemu kao potencijalnom SDP-ovom kandidatu?

– Nismo pričali. A mislim da rezultati parlamentarnih izbora govore sve. U politici je ambicija najnormalnija, ali ponavljam, želim nakon njihovih izbora sjesti s vodstvom SDP-a i na nacionalnoj i na lokalnoj razini te vidjeti ima li prostora za suradnju.

Vidjeli smo prosvjede protiv mjera Stožera, desnica je to iskoristila za skupljanje političkih poena, a mislite li da toj atmosferi pridonosi i ponašanje predsjednika?

– Ne razumijem njegovo ponašanje. Podržavam njegov stav oko članka 17. Ustava jer smatram da zadiranje u ljudska prava treba biti izglasano dvotrećinskom većinom u Saboru, što vjerujem da bi i prošlo i bio bi bolji pravni temelj za odluke Stožera. No, daje vrlo oprečne izjave. S jedne strane korona je po njemu karijes, a s druge strane dio prosvjeda naziva idiokracijom. Svatko ima pravo na prosvjed i legitimno je politički raspravljati o maskama, lockdownu, svemu.

Ja smatram da korona postoji, da maska pridonosi smanjenju rizika od zaraze, mislim da bi bilo dobro da se u Saboru izglasa članak 17. Ustava, smatram da nije dobar još jedan lockdown, smatram da treba biti fizička nastava u školama, vrlo sam kritičan prema Stožeru koji se pretvorio u stranačko tijelo, ali ne mislim da zato treba dovoditi u pitanje sve epidemiološke mjere. Ali ključno je da ako imamo mjere koje vrijede za građane, onda trebaju vrijediti i za nas političare. I u tom smislu Milanović šalje lošu poruku.

Svi vas pitaju za Tita i već ste rekli da vam to nije prioritet, ali što mislite o Tuđmanu?

– Zamjeram mu mnoge stvari, a prije svega kriminalnu privatizaciju 90-ih. Uzrokovao je i zagrebačku krizu kada nije priznavao rezultate demokratskih izbora, a znamo kako je ta kriza završila – kupovinom gradskih zastupnika. I sada imamo sličnu situaciju.

Što onda s ulicama koje nose imena po ustašama?

– Naravno da to treba promijeniti i ne vidim baš puno ljudi koji bi u javnosti bili protiv toga. Ja se prije svega želim fokusirati kako da Zagreb s 20 godina zakašnjenja, koliko ga Bandić vodi, uđe u 21. stoljeće, što znači da se razvija u ekonomskom, ekološkom i društvenom smislu kako bi mogao odgovoriti na moderne izazove.

Ujedno, grad koji je otporniji na prirodne nepogode, koji se razvija policentrično, koji je financijski održiv, koji racionalno koristi prirodne i druge resurse te kojim se upravlja na korist svih njegovih građana. Piše Goran Penić Jutarnji list