Prkačin o nabavci zrakoplova: Škoro mi se zaletio; obrana s tih 10-12 aviona izgledala bi kao avijacija prve Jugoslavije 6. travnja ’41.

Prkačin o nabavci zrakoplova: Škoro mi se zaletio; obrana s tih 10-12 aviona izgledala bi kao avijacija prve Jugoslavije 6. travnja ’41.

Potpredsjednik Sabora i čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro najavio je da će podržati Zakon o obnovi Zagreba iako je zbog nedostatka novca neprovediv i nisu prihvaćeni njihovi amandmani kao i kupnju borbenih zrakoplova otkrivši da preferira aranžman sa SAD-om jer su oni naši dokazani saveznici.  Zanimalo nas je što o tome misli saborski zastupnik Domovinskog pokreta i general Ante Prkačin, posebice glede kupnje zrakoplova i je li riječ o njihovu službenu stavu.

Podsjetimo, ministar obrane Mario Banožić otkrio je da se zaprimaju ponude za višenamjenske borbene avione, a jedna od tih ponuda dolazi iz Švedske koja Hrvatskoj nudi 12 novih višenamjenskih borbenih zrakoplova Gripen C/D.

Komentirajući Škorinu podršku kupnji borbenih zrakoplova, Prkačin nam je u svom osebujnom stilu komentirao: 

“Opet mi se zaletio, više govori kao političar i pragmatičar nego kao vojnik. No mi smo demokratska stranka i kod nas je jedini ozbiljni prekršaj ako dobijemo zadatak da istupimo u ime stranke i to ne učinimo, ali svi imamo pravo na svoje mišljenje. Inače Škoro i ja se jako dobro slažemo, mi se slažemo i tamo gdje se ne slažemo”.

Prošli bi kao avijacija prve Jugoslavije

Iznoseći svoj stav oko kupnje zrakoplova, Prkačin je decidirano rekao kako je apsolutno protiv toga: 

“Uložili bi ogromna materijalna sredstva za u našim uvjetima nepouzdana vojna sredstva. Svi ti koji se zalažu za nabavku vojnih aviona, ako gledaju vojnički, a ne politički, neka prvo usporede vrijednost jednog ručnog protuzračnog bacača s cijenom jednog vojnog zrakoplova. Tim više što bi u slučaju bilo kakvog napada ili sukoba koji se eventualno ovdje može dogoditi, obrana s tih naših 10-12 zrakoplova bila smiješna, prošli bi kao avijacija prve Jugoslavije 6. travnja 1941.”. 

Umjesto aviona ulaganje u protuzračnu obranu

Smatra da bi umjesto u kupnju zrakoplova bilo puno svrhovitije taj novac uložiti u protuzračnu obranu i obnovu Hrvatske vojske te uvesti da šest mjeseci “svaki Hrvat pa i Hrvatica koja to hoće provede na obveznoj vojnoj obuci gdje će se naučiti borbenim sredstvima, osnovama taktike i još će postati pravi ljudi”.

“Obavezno treba nabaviti protuoklopna sredstva i ponajprije protuzračnu obranu, a zrakoplove koje imamo neka ‘klepeću’ dok se ne raspadnu”, govori taj umirovljeni general HOS-a. 

Istina, priznaje, “mi imamo neke obveze prema NATO-u i mi tu moramo kao nešto snimati, ali što se tiče snimanja i promatranja, zrakoplovi tu gube dah i sateliti to rade puno uspješnije”.

Najdemokratskija stranka

Komentirajući razmimoilaženje u stavu s predsjednikom stranke, Prkačin ponavlja kako su ‘najdemokratskija stranka’ te da čak i u Saboru mogu glasati suprotno. “Pozvan sam kao misleća osoba u stranku, a gospodin Škoro je u politiku isto ušao kao misleća osoba. Stoga ću predsjedniku stranke iznijeti svoje mišljenje oko nabavke aviona, i ako budem argumentiran vidjet ćete da će on s lakoćom promijeniti mišljenje”. 

Nismo ‘političari-kontraši’

Osvrnuvši se na podršku Zakona o obnovi Zagreba, Prkačin se slaže sa Škorom, pojasnivši kako je u tom slučaju predsjednik Domovinskog pokreta pokazao jedan “instinkt pragmatičara i političara”.

Naime, pojašnjava, neozbiljno bi bilo sada dizati ruku protiv zakona koji građani čekaju kao ‘ozebli sunce’ .

“Unatoč našim raspravama i predloženim amandmanima na zakon ništa nam nije prihvaćeno i bilo bi logično reći da nismo onda za taj zakon. Ali normalan političar i čovjek ne smije biti protiv tog zakona, iako naš glas ne bi značio ništa u smislu njegova donošenja, ali ovom podrškom želimo i simbolično pokazati da nismo  i ne želimo biti ‘političari-kontraši'”, poručio je Prkačin za Direktno.