Nestala sestra sjevernokorejskog diktatora: Strahuje se da ju je smaknuo vlastiti brat…

Nestala sestra sjevernokorejskog diktatora: Strahuje se da ju je smaknuo vlastiti brat…

Kim Yo-jong, sestra sjevernokorejskog diktatora Kim Jong-una, postala je važan član obiteljskog režima. Špekuliralo se da je zamijenila brata koji je navodno smrtno bolestan ili preminuo. Ipak se nedavno pojavio u javnosti, a sestra je nestala pa se sad nagađa da ju je brat čak dao pogubiti, što njemu nije strano ni kad je riječ o najbližima

U proljeće ove bremenite godine, u vrijeme kad je cijeli svijet paralizirala pojava novog koronavirusa, pojavila se prilično delikatna glasina da se “dobri vođa” Kim Jong-un bori za život. Nakon što je prvi put propustio proslavu Dana sunca, jedan od najvećih događaja u Sjevernoj Koreji koji slavi rođenje osnivača države i njegova djeda Kim Il-sunga, brojni strani mediji tada su nagađali o zdravstvenom stanju mlađahnog sjevernokorejskog lidera te su, pozivajući se na izvore iz Kine i Južne Koreje, javljali da je teško bolestan, da se oporavlja od operacije srca ili da je mrtav. A onda se, nakon 20-ak dana izbivanja iz javnosti, pojavio, otvorio tvornicu gnojiva uz rezanje vrpce i “gromoglasno izvikivanje hura”, kako su javili državni mediji.

Nije to bilo prvi put da je Kim naprasno “nestao”: 2014. nije bio viđen čak 40 dana, što je i tada pokrenulo bujicu neprovjerenih informacija, među njima i onu da je smaknut u državnom udaru. Naposljetku se pojavio u javnosti oslanjajući se na štap, a državni mediji tada su objavili da pati od “neugodnog fizičkog stanja”, ignorirajući nagađanja da zapravo pati (i) od gihta. Stoga, kada je svanula bremenita 2020. godine tijekom koje se Kim uvjerljivo najmanje pojavljivao u javnosti, mnogi su njegovu odsutnost tumačili i strahom od koronavirusa koji diktator uporno negira tvrdeći da Sjeverna Koreja nema ni jedan zabilježeni slučaj bolesti.

Dao strijeljati tetka

Kako bilo, vijesti o njegovoj terminalnoj bolesti pa i smrti dosad su imale dvije konstante: sve su se pokazale lažnima i sve ih je u pravilu pratila uvijek ista informacija da će kontrolu nad državom preuzeti njegova odana sestra Kim Yo-jong, koja je u posljednjih nekoliko godina postala sve vidljivija u javnosti i koja se premetnula u drugu najmoćniju osobu u državi – odmah iza svog brata.

A onda su, prije desetak dana, koncem kolovoza, pojedini zapadni mediji objavili kako se sjevernokorejski diktator Kim Jong-un, prema tvrdnjama južnokorejskog dužnosnika, nalazi u komi. I ovoga puta spominje se njegova sestra, ali po zlu. Prema nekim izvorima, Kim Yo-jong je nestala, nitko je nije vidio još od 27. srpnja, pa mnogi sumnjaju da je pala u ruke svoga brata, koji je poznat po egzekuciji rivala, ali i svojih najbližih. I elitni, najčešće vojni slojevi društva, iako navikli na redovita čišćenja i smaknuća, kako se navodi, u strahu su zbog Kimove samovolje da ubije i vlastite članove obitelji ako mu se zamjere, a dovoljno je sjetiti se kako je prošao njegov tetak kojeg je dao strijeljati te nasmrt otrovani brat Kim Jong-nam kojeg je Kimova ruka sustigla u egzilu, na aerodromu u Maleziji.

O sjevernokorejskom diktatoru malo se uistinu zna, o njegovoj sestri još manje. Koliko se može razabrati iz izvora bliskih toj najzatvorenijoj i najrepresivnijoj državi svijeta, Kim Yo-jong rođena je i odrasla u Pyongyangu, no kao ni za brata, ni za nju se ne zna točno vrijeme rođenja. Prema podacima iz SAD-a, rođena je 26. rujna 1989., no južnokorejska obavještajna služba posjeduje informacije prema kojima je rođena 1987. pa se u recentnim napisima najčešće navodi da je u “ranim tridesetima”. Iako je njihov otac Kim Jong-il imao barem sedmero djece s četiri žene, ona je njegovo najmlađe dijete, a Kim Yo-jong i Kim Jong-un djeca su iste majke, Ko Jong-hui, koja ih je, u potpunoj izolaciji tijekom njihova odrastanja, i odgojila. Cijelo djetinjstvo proveli su u rezidenciji u Pyongyangu gdje su viđali samo obitelj i bliske prijatelje, a u tinejdžerskoj dobi oboje su poslani u Bern u javnu školu Liebefeld-Steinhölzli, gdje su između 1996. i 2000. stjecali osnovnoškolsko obrazovanje, živeći pod lažnim imenima. Tijekom školovanja u Švicarskoj Yo-jong, u to vrijeme pod pseudonimom Pak Mi-hyang, bila je neprekidno okružena pratnjom, a vjeruje se da je za vrijeme života u Bernu pohađala i satove baleta. Jednom prilikom je zbog najobičnije prehlade hitno prebačena u jednu od najboljih švicarskih klinika.

Za života, njezin otac i ondašnji “veliki vođa” Kim Jong-il imao je vrlo visoko mišljenje o svojoj kćeri i visoko je cijenio njezino zanimanje za politiku koje je pokazala vrlo rano, čime se nerijetko hvalio svojim suradnicima. Prve dužnosti preuzela je u ranim dvadesetima kada je, 2007. godine, upisana u mladež vladajuće Radničke partiji Koreje (WPK), surađujući sa svojim ocem, a dvije godine kasnije bila je aktivna radeći u Povjerenstvu za nacionalnu obranu i u osobnom tajništvu svoga oca. Počevši od ožujka 2009. godine, pridružila se grupi bliskih suradnika i članova obitelji koji su se pojavljivali uz oca u njegovim javnim nastupima, ali njezina prisutnost rijetko je bila zabilježena sve do rujna 2010., kada je identificirana među sudionicima 3. kongresa vladajuće partije. Piše Večernji list