Miroslav Škoro oštro o Zakonu o strancima, evo što je rekao…

Miroslav Škoro oštro o Zakonu o strancima, evo što je rekao…

Pred saborskim zastupnicima je Zakon o strancima prema kojem Vlada više neće utvrđivati godišnju kvota za zapošljavanje stranaca. Upozoreno će da  zakona ide u smjeru da se ruši cijena rada za hrvatskog radnika

Saborski zastupnici drugog dana izvanrednog zasjedanja, a na dnevnom redu je novi Zakon o strancima, kojim Vlada više neće utvrđivati godišnju kvotu za zapošljavanje stranaca, već će izdavanje dozvola za boravak i rad vršiti na temelju pozitivnog mišljenja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Sjednica je počela zahtjevima za stanku, a Miroslav Škoro (DP)  strahuje da će, izglasa li se ovaj zakon, on dodatno demografski unazaditi Hrvatsku. 

– Izglasujemo li ovakav zakon, koji predviđa ukidanje kvota za strance, uvjeren sam da će svi velikani čije su biste u Saboru – od Starčevića, Radića pa nadalje, pognuti glavu, a s njima i mi – poručio je Škoro.

Smatra da se ovaj zakon bez kvalitetne rasprave i pripreme ne bi trebalo donositi . 

– Nemojmo još jednom srljati tamo gdje srljati ne bi trebali – poručio je Škoro.

Marijana Puljak (Pametno) upozorila je da je Hrvatsku je dosad napustilo 10 posto radnog stanovništva.

– Demografski problemi su jasni. Nema ništa od povratka iseljenika. Svjedoci smo nedostatka radne snage, ne možemo dodatno komplicirati uvjete našim poslodavcima. Ako kompliciramo naše će gospodarstvo kolabirati – kazala je. 

U raspravi je upozoreno kako ovakav prijedlog zakona ide u smjeru da se ruši cijena rada za hrvatskog radnika.

Prema novom zakonu, budući da se više neće utvrđivati godišnja kvota dozvola za zapošljavanje stranaca, poslodavci će se moći za pronalaženje radne snage obratiti Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, koji će im izdati mišljenje za zapošljavanje stranaca.

Zakon omogućuje i reguliranje privremenoga boravka iz humanitarnih razloga za pripadnike hrvatskoga naroda koji imaju strano državljanstvo, kao i privremenoga boravka za državljane trećih zemalja koji obavljaju poslove za strane poslodavce putem telekomunikacijskih tehnologija. Radi se tzv. digitalnim nomadima, a Hrvatska će uz Estoniju biti jedina s tim institutom. Piše Snježana Krnetić 24Sata

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex