Tomašević: “Vlada i Grad nemaju iste podatke o oštećenim zgradama”, Zurovec: “Obnova bi mogla biti velika pljačka”

Tomašević: “Vlada i Grad nemaju iste podatke o oštećenim zgradama”, Zurovec: “Obnova bi mogla biti velika pljačka”

Što će se prvo obnavljati, koliko će stajati, tko će to nadzirati – zanima mnoge. Jedan od najglasnijih je saborski zastupnik platforme Možemo! Tomislav Tomašević. Saborski zastupnik Fokusa Dario Zurovec smatra da bi obnova mogla biti jedna velika pljačka.S njima je razgovarao reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago.

Tomašević navodi da zbunjuje to koliko je uopće zgrada koje trebaju biti obnovljene.

“Mi smo u prvom čitanju rekli da bi trebali znati koliko je točno zgrada i koje namjene je pod kojim stupnjem oštećenja, koju naljepnicu ima”, kazao je i dodao da je Odbor za prostorno uređenje te podatke tražio od Grada Zagreba.

“Imamo različite podatke, one koje je Vlada napisala u obrazloženju zakona i one koje je dostavio Grad Zagreb. Nisu male razlike, prema podacima Vlade, oštećeno je 24.000 zgrada, po podacima Grada – 19.000”, naveo je Tomašević dodajući da Vlada koristi podatke Grada Zagreba.

“S druge strane, ako govorimo o crvenim naljepnicama, po podacima Grada ih je 740, a po podacima Vlade 1300”, istaknuo je Tomašević.

Predložili 33 amandmana

“Zadovoljni smo s financijskim okvirom još i u prvom čitanju, posebice sada, nakon što je ugrađen socijalni kriterij”, kazao je Tomašević i dodao kako nisu zadovoljni institucionalnim okvirom.

Smatra da je sporno to što fond nema ovlasti da bude jedno stručno centralno tijelo koje će voditi obnovu Zagreba. “To je na neki način poštanski ured koji zaprima prijave”, objasnio je Tomašević.

Kako je rekao, moglo bi biti sukoba oko problema nadležnosti. “Čini nam se da bi trebao biti jedan zavod, gdje su stručnjaci, koji bi programirao i davao odluke o obnovi i financiranju”, smatra Tomašević.

“Zakon je samo okvir. Program mjera o tome koliko će se raditi koje godine, koliko će se potrošiti novca i sve ostalo donosi Vlada, tu Sabor nema utjecaj”, istaknuo je Tomašević i dodao da žele dobar i provediv, kvalitetan i pravedan zakon. “Mi smo danas predali 33 amandmana, ovisno o njima ćemo donijeti odluku o glasanju za ili protiv novog zakona”, zaključio je Tomašević.

Smatra da bi obnova nogla biti pljačka

Saborski zastupnik Fokusa Dario Zurovec smatra da bi obnova mogla biti jedna velika pljačka.

“Za početak vidjeli smo kako to izgleda kada država obnavlja bilo što. Vidjeli smo to i na primjeru Gunje. Dovoljno je vidjeti određene radove i koliko su oni koštali”, kazao je Zurovec.

“Treba naglasiti da novaca nema, a zakon je smiješan. Novac treba vratiti, vraćat ćemo ga mi, naša djeca i unučad. Jedno je solidarnost, drugo je otimačina”, objasnio je Zurovec.

Smatra da netko tko ima nekretninu na vrlo dobroj poziciji koju je iznajmljivao ili bilo kakav posao na kojem je vrlo unosno zarađivao zadnjih nekoliko godina – ne možemo se složiti da je socijalni slučaj”, objasnio je.

Imovinske i prihodovne cenzuse smatra smiješnima

Navodi da su smiješni i prihodovni i imovinski mehanizmi i cenzusi. “Možete imati stan u centru, auto koji vrijedi 20.000 eura, prijavljeno manje primanje i živjeti s još nekim u stanu i dobit ćete stopostonu obnovu. To je u principu nakaradno”, smatra Zurovec. 

Navodi da je u više navrata viđeno muljanje. “Vidjet ćete, kad se vide cijene po kvadratu i koliko će koštati obnove, kad vlasnici obnavljaju sami stan, a koliko kad to bude plaćala država”, rekao je Zurovec i dodao da je svaki put, kad nešto plaća država, višestruko povećana brojka troškova.

“Kad su državni novci, to je kao da novac pada s neba, nitko ne gleda da je to netko morao zaraditi”, smatra Zurovec i navodi da se državni novac treba trošiti na odgovoran način. 

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex