Deset dana do povratka u škole: Kako je to uređeno u drugim europskim zemljama?

Deset dana do povratka u škole: Kako je to uređeno u drugim europskim zemljama?

Hrvatski učenici u školske se klupe vraćaju 7. rujna. Odlučilo je tako stručno povjerenstvo nakon što je zaključeno da će djeca više izgubiti nego dobiti ostankom kod kuće. Nismo jedini, u škole se vraćaju i učenici drugih europskih zemalja, no pod kojim uvjetima?

Škola je obvezna, djeca trebaju biti u učionicama, poručio je ministar obrazovanja Radovan Fuchs nakon što su ovih dana predstavljene mjere za ponovno otvaranje škola u Hrvatskoj. Djeca u mnogim školama neće 7. rujna s nastavom početi u isto vrijeme, neće zajedno imati odmore, nastavnici i učitelji rjeđe će se susretati u zbornicama, bit će više blok-satova i trosatova, djeca razredne nastave najviše će boraviti u svojim učionicama, a po hodnicima će se hodati s maskama.

Maske su obavezne za učenike od 5. razreda i učenike srednje škole ako se ne može postići razmak od 1.5 odnosno 2 metra u učionicama. Ako se taj razmak može postići, onda maske nisu obavezne u učionicama. Roditelji u školu ulaze s maskom, a maska je obavezna i kod komunikacije više nastavnika. Piše N1

Kako su to uredile druge europske zemlje?

Francuski učenici u školu se vraćaju tjedan ranije, no bez strogih preporuka za distancu. Nema ograničenja broja učenika u učionicama. Međutim, zato svi nastavnici na satu moraju nositi maske kao i učenici stariji od 11 godina, čak i u slučaju da su udaljeni metar i pol. Radne plohe se moraju najmanje jednom dnevno dezinficirati, no preporuča se da se nastava organizira tako da ne dođe do prevelikih okupljanja pred školama nakon nastave, piše BBC.

Italiji su odlučili smanjiti broj učenika u razredu. U škole se vraćaju tjedan dana nakon nas uz obavezan razmak klupa od metar i pol. Zbog takvog koncepta škole će raditi i subotom, a djeca će se raspoređivati u manje skupine. Maske su obavezne i za učenike i za nastavnike, a nastavnici moraju imati i plastični vizir. Kad god to bude moguće, organizirat će se vanučionična nastava, a za djecu iz rizične skupine i onu koja u obitelji imaju osobe u rizičnim skupinama, organizirat će se nastava na daljinu.

U 16 njemačkih država škola počinje u različito vrijeme, no svi učenici se vraćaju u školske klupe. Osim pojačane higijene i dezinfekcije prostora učenicima su savjetovali da se ne primaju za rukohvate na stubištima škola. Maske nisu obavezne, a nastavnicima je na raspolaganju besplatno testiranje.

Razredi su reorganizirani u tzv. kohorte, grupe od nekoliko stotina učenika. Među njima nije propisana distanca, no svaka grupa ima svoj prostor za učenje, druženje i obroke. U nekim je državama propisana obaveza nošenja maski i nastavnicima i učenicima, dok u drugima nije.

U državi na sjeveru Njemačke, gdje su škole prve otvorene, već prvi tjedan su morali zatvoriti dvije škole zbog proboja virusa. U jednoj zbog zaraze nastavnika, a u drugoj zbog pozitivnog učenika.

Španjolska je propisala razne scenarije povratka u školu, ovisno o stanju u pojedinoj regiji. Djeca u nižim razredima osnovne škole ne moraju držati distancu, dok se stariji moraju organizirati prema tome. Prioritet imaju vanškolske aktivnosti.

Maske su obavezne u školskom prijevozu kao i za nastavnike i učenike kad se ne može osigurati razmak od metar i pol. Cijeli objekti se moraju dezinficirati jednom dnevno, a školski se zahodi moraju čistiti triput dnevno.

Nizozemskoj nema velikih promjena u organizaciji nastave, no učenici koji spadaju u rizičnu kategoriju ili oni koji žive s osobama iz rizičnih skupina, ne moraju ići u školu ako tako odluče. Maske nisu obavezne, no neke škole iz zahtijevaju.

Danska je, uz Norvešku, bila prva europska zemlja koja je dozvolila povratak učenika u škole nakon karantene na proljeće. Nastava se organizira tako da učenici u školu ne dolaze istovremeno, da provode tokom dana pojačane mjere higijene, u malim su skupinama i izbjegava se kontakt koliko god je to moguće.

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex