U posljednja 24 sata 136 novih slučajeva, Božinović otkrio o čemu se pričalo na sastanku…

U posljednja 24 sata 136 novih slučajeva, Božinović otkrio o čemu se pričalo na sastanku…

U protekla 24 sata zabilježena su 136 nova slučaja pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 2.212. Među njima su 163 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 12 pacijenata. U protekla 24 sata testirano je 2.364 osoba.Javlja Jutarnji list

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 8.311 osoba zaraženih novim koronavirusom, od čega 136 u protekla 24 sata.
 
5.926 osoba se oporavilo, a dosad su preminule stotinu sedamdeset i tri osobe.  
 
Do danas je ukupno testirano 152.824 osoba, od toga 2.364 u posljednja 24 sata.
 
U samoizolaciji je trenutačno 7.519 osoba.

U posljednja 24 sata dvije osobe su preminule, jedna u Osijeku, jedna u Splitu.

Nakon što je Beroš otkrio nove brojke, ministar Božinović je otkrio detalje sastanka s predstavnicima lokalnih stožera.

– Razmotrili smo aktualnu situaciju sa županijskim stožerima, s naglaskom da postoje i županije gdje je porast novooboljelih veći nego drugdje. Sastanak je organiziran prije jeseni kako bi sustav odgovorio na izazove kojih ima dosta, od povratka ljudi s mora, do početka školske godine. O svemu smo razgovarali. Ono što smo naglasili i u pripremi je da će sustav uložiti maksimalan napor da se izbjegnu zatvaranja, da što više toga ostane aktivno, da mjere koje se donose, da lokalni i županijski stožeri preciznije detektiraju žarišta kako bi se donosile odluke na razini Nacionalnog stožera koje ne bi pogađale iste djelatnosti diljem RH, već da se donosu mjere koje su usmjerene na segment ili konkretnu pravnu osobu gdje se primijeti da se mjere HZJZ-a ne primjenjuju onako kako je propisano. To znači da, ako neka mjera koja je na snazi za cijelu RH, a ima argumenata s obzirom na povoljnije stanje u određenim mjestima, da se to može izuzeti iz generalne primjene. Ako je netko zakinut time što će neka mjera zahvatiti njegovu djelatnost, može se tražiti izuzeće i Nacionalni stožer će to uvažiti. To će značiti preciznije gašenje žarišta. Lokalni stožeri će time dobiti i više posla, i kad je u pitanju organizacija škola na njihovom području. Naglasak se stavlja na rizične skupine: stariji, korisnici domova za starije i nemoćne. Očekujem da će neki vrlo skoro izići s konkretnim mjerama. Ako vidimo da većina ima slične zahtjeve, može se donijeti mjera koja će vrijediti za cijelo područje RH. Ovo je najbolji način kako što više toga ostaviti da funkcionira, a baviti se u razmacima od 14 dana žarištima koja se budu pojavljivala. Ovo nije bio sastanak na kojem se trebalo donijeti mjere, ali očekujem da će stožeri danas ili sutra održati sastanke s gradskim i općinskim stožerima, i organizirati život tako da će promptno pratiti situaciju, izvješćivati Nacionalni stožer a onda i predlagati mjere koje ćemo, ako su provedive i opravdane, donositi. Razgovaralo se i o režimu na granici, ulazak u RH, a tim ćemo se pitanjem baviti narednih dana.

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex