Pupovac za srbijanske Novosti: Milošević ne ide u Knin da slavi nego žrtvovati se, odluka još nije donesena…

Pupovac za srbijanske Novosti: Milošević ne ide u Knin da slavi nego žrtvovati se, odluka još nije donesena…

Nije još donesena definitivna odluka o odlasku potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića u Knin, na obilježavanje “Oluje”. Što se nas tiče, uskoro ćemo reći ono što sve zanima. Na putu smo prema tome, ali se i dalje usuglašavaju važni detalji.
Ovako je na pitanje srbijanskih Novosti – hoće li Milošević ići u Knin – odgovorio Milorad Pupovac, lider SDSS, dodavši da su mu sasvim jasne reakcije javnosti.

– Za sve Srbe, a posebno one koji su u Hrvatskoj ili iz Hrvatske, “Oluja” je teška i bolna tema. To je povijesni gubitak, koji je za razliku od nekih drugih teških stradanja, u ovom slučaju, kada je posrijedi srpska populacija – nenadoknadiv. Mi smo nakon 25 godina od rata, svjesni svega ovoga, možda više nego bilo tko drugi, jer nosimo sve terete hrvatsko srpskih sukobljavanja u 20. stoljeću i sva su se prelomila preko naših leđa. I usprkos svim iskušenjima, odlučili smo da na najtežem mjestu pokušamo vidjeti može li se izaći iz rovova, koji su u ratovima iskopani, a i dalje stoje otkopani. I da pritom učinimo sve da ta gesta bude takva da nanese što je moguće manje prisjećanja na patnje, a da bude glas koji će priznati patnje s one strane, s koje do sada nije dolazio.

Po riječima Pupovca, “svjesni svih rizika, razgovaramo o tome i stvaramo pretpostavke za to, a najveći teret u ovoj priči je na Borisu Miloševiću, koji je potpredsjednik vlade i koji je i sam, sa svojom obitelji iskusio sve strahote ratnog stradanja Srba”.

– Iz tog razloga želimo reći, da Boris ne ide slaviti, nego ide žrtvovati sebe za to da i srpske žrtve budu priznate, da i srpske patnje budu priznate i da čujemo riječi žaljenja. Da mjesta koja su svi zaboravili, poput Grubora, posjete najviši hrvatski predstavnici, kao što se najavljuje da će doći potpredsjednik Vlade Tomo Medved i predsjednik države Zoran Milanović i kao što je premijer Andrej Plenković spreman otići u Varivode – priča Novostima Pupovac.

Na pitanje Novosti što je garancija da će Hrvati konačno priznati srpske žrtve, Pupovac kaže:

– Razgovori koje smo vodili i koje vodimo s predstavnicima vlasti predstavljaju osnovu za to. To je prvi put da se takvi razgovori vode, otvoreni i izravni. Nisu nimalo laki, ni za nas, ni za naše sugovornike. Postoje li rizici? Postoje. Treba li riskirati? Ako ima šanse, treba.

Pupovac kaže da, kao i svih ovih godina, predstavnici Srba obilaze mjesta stradanja i svjedoče stradanjima Srba na Banovini, Selištu, Kordunu…

– U ponedjeljak ćemo ići u Dvor na Uni, gdje su ubijena 63 psihijatrijska bolesnika, koji su u povlačenju iz Petrinjske bolnice, bili smješteni u školu u Dvoru na Uni i tamo su pobijeni. To je jedan od putova koji vodi preko Petrovačke ceste, gdje se dogodio egzodus Srba – kaže Pupovac, i dodaje da će Srbi učiniti sve da se svuda podigne spomenik i mjesto za parastos (misu zadušnicu) Srbima, na koje bi došli i predstavnici hrvatske vlasti.

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex