Plenković: Do četvrtka ćemo imati arhitekturu Vlade. Bit će nešto manja, ali funkcionalna…

Plenković: Do četvrtka ćemo imati arhitekturu Vlade. Bit će nešto manja, ali funkcionalna…

Premijer Plenković dao je izjavu nakon sjednice vrha HDZ-a. Kazao je da imaju 76 potpisa te kako očekuje da će idući tjedan kod predsjednika po mandat.

Kazao je da će nova Vlada biti manja nego do sada i da imaju još konzultacija o sastavu nove Vlade. “Tomo Medved će biti drugi čovjek Vlade i ministar branitelja. Sve će biti dobro”, kazao je.

“Ukoliko netko od izabranih saborskih zastupnika ima namjeru podržati našu većinu onda može to podržati javno i transparentno. Nema nikakvih aluzija na političku korupciju. Treba se prisjetiti da se vrlo jasno vidi tko je dobio potporu. Ovo je poziv na dijalog”, kazao je.

Od novog glavnog tajnika Katičića očekuje da bude dobar. “Prijatelji smo, očekujem da radimo harmonično i Tomo Medved i ja i Katičić”, prenosi dnevnik.hr.

Komentirao je događaje u Srbiji. “Ovo što se događa tamo, nema veze s Hrvatskom. MI želimo da oni rješavaju svoje probleme na demokratski način. Želimo da kod svih naših susjeda bude mir. Prosvjedi jesu demokracija, ali oni to moraju rješiti”.

Komentirao je događaje u Srbiji. “Ovo što se događa tamo, nema veze s Hrvatskom. Mi želimo da oni rješavaju svoje probleme na demokratski način. Prosvjedi jesu demokracija, ali oni to moraju rješiti”.

Komentirao je izjavu Ane Brnabić koja je genocid u Srebrenici nazvala nesporazumom. “To je pogrešno i krivo, ali istina je tu”, napomenuo je Plenković i otkrio da će Gordan Grlić Radman ostati ministar vanjskih poslova.

——————————————————————————————————————————–

Zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a počela je 16 sati. Nakon toga, održana je sjednica Središnjeg odbora HDZ-a, s početkom u 17 sati.

Na sjednici se, među inim, analizirao rezultat HDZ-a na parlamentarnim izborima te imenovao novi glavni tajnik HDZ-a.

Umjesto Gordana Jandrokovića na tu funkciju došao je njegov dosadašnji zamjenik i državni tajnik u Ministarstvu državne imovine Krunoslav Katičić.

——————————————————————————————————————————

Sve će se znati do četvrtka

”Do četvrtka ćemo imati cijelu arhitekturu nove Vlade i ministre i ministrice”, rekao je Andrej Plenković prije sastanaka nakon čega se osvrnuo na budućeg potpredsjednika Vlade, SDSS-ovca Borisa Miloševića.

”Pa mi smo već razgovarali prošli tjedan i taj prijedlog je bio usuglašen sa mnom, Ja sam očekivao da će to biti gospodin Milošević, bio je u parlamentarnoj većini, poznamo se, pravnik je. Mislim da može dati doprinos na ovoj dužnosti o kojoj smo razgovarali prošlog tjedna”, kazao je Plenković kojeg su novinari pitali i o drugim imenima u kabinetu.

”Ima puno nagađanja, ali sve će biti dobro. Vlada će biti nešto manja, ali bit će funkcionalna. Neki dosadašnji ministri će otići u Sabor, neki će biti novi, neki ostaju”, rekao je Plenković.

Upitan bi li spajanje Ministarstva gospodarstva i Ministarstva zaštite okoliša i energetike značilo da Hrvatska ne drži pretjerano do zelenih politika, Plenković kaže da je njegova Vlada snažno podržala ‘green deal’.

”Da nema Covida, glavna globalna tema bila bi zelena politika i sve što ona nosi. Tema klimatskih promjena jest tema budućnosti”, rekao je Plenković i dodao da se razgovara o nijansama te da postoji mogućnost da se spomenuta dva ministarstva spoje.

”Imamo rješenja za sve, ali nije u redu da vam na refule dajem informacije”, poručio je Plenković.

Ponovio je da se broj ministarstava smanjuje i da će sva imena biti poznata uskoro.

“Ima puno nagađanja, ali sve će biti dobro – Vlada će biti nešto manja nego što je bila, bit će funkcionalna, bit će ljudi koji su dio postojeće strukture ove Vlade, dio njih više neće biti dio vlade, ići će u Sabor. Dio njih će se priključiti”, dodao je.

Odgovarajući na pitanje hoće li smanjenje broja ministarstava dovesti do smanjenja zaposlenika kaže:

“Dugoročno manje ljudi, da. Ali što se tiče broja ministara, automatski će ih biti manje, ali ne znači to da mi možemo ljude koji su u radnom odnosu kao državni službenici najedanput tek tako smanjiti broj ljudi. To je jedan proces koji je paralelan. Ovo je druga vrsta poruke, o manjem broju mininstarstava i manjem broju članova Vlade”, kazao je zaključno, piše RTL.

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex