Domagoj Hajduković:Nije mi bio plan ‘autati’ se. Nadam se da će gay osobama poslije mene biti lakše’

Domagoj Hajduković:Nije mi bio plan ‘autati’ se. Nadam se da će gay osobama poslije mene biti lakše’

‘Nisam ranije htio reći da sam gay jer me bilo strah da će me se percipirati kroz prizmu seksualnosti’

Za jednog političara znamo da je homoseksualac, a to se, nažalost, saznalo zbog problema s nasiljem u obitelji.

Više će o tome i poziciji u stranci govorio je gost RTL-ova Direkta Domagoj Hajduković.

Nezgodno je što je do vašeg “autanja” došlo zbog nasilja u obitelji, ali – je li vam nakon svega drago što je to postala tema?

“Pa jako mi je drago. O LGBTIQ osobama dosta se pričalo u javnom prostoru, ali ne u ovom aspektu. Političkom. Bitno je za hrvatsko društvo i javnost osvijestiti ih, da LGBTIQ osobe nisu nešto apstrakno i “tamo daleko” nego su to vaši suradnici, susjedi, a i zastupaju vas u politici.”

Sigurno nije ugodno doći i objaviti urbi et orbi svoju seksualnu orijentaciju. Pogotovo nije ugodno to učiniti prvi. Ali, nije li neobično da 2020. i dalje nemamo nijednog saborskog zastupnika koji za sebe kaže da je gay, zašto je to kod nas takav tabu?

“Postoji puno razloga, mogu govoriti i o osobnim razlozima zašto to nisam napravio prije. I nisam to napravio prvi. Moj motiv da to ne kažem ranije bio je svojevrstan u tome da će se moj rad percipirati kroz tu prizmu seksualne orijentacije, ali mogu reći da i ono o čemu sam govorio i za što sam se zalagao, ničeg se ne sramim, ništa ne bih potpisao, ostao sam isti onaj Domagoj kao i prije.”

Kakve su bile reakcije. Vaše ime odjednom su počele spominjati sve političke opcije, svi imaju mišljenje o tome koji ste trebali biti na listi. Jeste li imali kakvih neugodnosti?

“Mislim da smo to mjesto na listi riješili odavno, ne bih to više ponavljao. Ono što mi je bitno, sve meni bitne osobe stale su iza mene i na tome im se zahvaljujem. Isto tako, imao sam puno poruka podrške i jako mi je drago da je ta tiha Hrvatska možda progresivnija od ove glasne, koja možda nije toliko progresivna. Ono što je meni bitno je da je ovo u javnom prostoru i da se političke stranke ovom pitanju moraju posvetiti. Široj javnosti ovo je možda nebitna tema, ali za deset posto stanovništva to je tema svih tema.”

Je li vam to štetilo ili pomoglo u kampanji?

“Ja sam isti Domagoj koji je prije zastupao svoje birače, na svim razinama, ništa se nije promijenilo. Ne vidim što mi je moglo štetiti.”

U Europi je normalno da se deklariraju geayevi iz konzervativnih stranaka, kod nas se svi i dalje ponašaju kao da gay može biti samo ljevičar…

“Volio bih da se to promijeni jer to nije pitanje nužno političke orijentacije. Na Zapadu je to normalno… To je možda pitanje za sociologe. Ono što je bitno za Hrvatsku, mislim da ovime otvaramo debatu o tome, da utjeravamo put onima koji bi mogli doći nakon mene. U svakom slučaju, da će nekom nakon mene to biti lakše reći, da će im biti nešto normalno, nešto što nije apstrakno ili neuobičajeno.”

Na listi ste u četvrtoj izbornoj jedinici, prema anketi koju smo upravo objavili, SDP osvaja 22 posto, HDZ 33 posto. Kakav rezultat vi očekujete?

“Vidjeli smo razne ankete i mislim da su prave ankete izbori. Mislim da će birači prepoznati ono što Restart nudi, a jedini nudimo jasnu viziju za istok Hrvatske koju smo nazvali Slavonija i Baranja 20. – 30. Dakle, deset godina ciljanog razvoja ove opustošene regije. Vjerujem da će birači to prepoznati i da će Restart koalicija biti najjača lista.”

Vjerujete da će Davor Bernardić biti premijer i da će biti dobar premijer?

“Apsolutno vjerujem. On i tim iza njega povest će Hrvatsku u jednom novom smjeru, da ćemo imati novi početak, koji nam toliko treba.”

Hoće li Slavonija, koja se ipak smatra konzervativnom – Hrvatskoj dati prvog gay saborskog zastupnika?

“Čini mi se da hoće i to mi je jako drago i ponosan sam što sam Slavonac i što će moji Slavonci i Slavonke, Baranjci i Baranjke mi dati glas i povjerenje jer kako sam rekao – ja sam isti onaj Domagoj otprije, ništa se promijenilo nije.”

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex