Škorinoj izbornoj listi pravomoćno osuđena žena zbog pomaganja organiziranom kriminalu…

Škorinoj izbornoj listi pravomoćno osuđena žena zbog pomaganja organiziranom kriminalu…

Na listu Domovinskog pokreta u 8. izbornoj jedinici Miroslav Škoro stavio je bivšu općinsku državnu odvjetnicu iz Pazina Davorka Smoković koja je nedavno pravomoćno osuđena za korupciju, to jest pogodovanje kontroverznom poduzetniku Draženu Golemoviću u istrazi što je protiv njega vođena, piše Telegram.

U pitanju je epilog afere Ipsilon iz 2009., kada je USKOK osumnjičio Golemovića i Davorku Smoković, te još nekoliko policajaca, jednog carinika i poreznika u lancu korupcije. Golemoviću su odavali informacije iz postupka poreznog nadzora što je protiv njega vođen, a kako je tijekom suđenja pisao Jutarnji, Davorka Smoković (52) optužena je da je pokušala utjecati na policijskog inspektora Odjela gospodarskog kriminaliteta iz Pazina da prestane istraživati Golemovića te da je od njega na dar za Božić dobila ogrlicu od 14-karatnog bijelog zlata. To je kasnije u postupku i dokazano.

Deset godina nakon početka procesa konačno je pravomoćno osuđena zbog pomaganja organiziranom kriminalu, uvjetno na osam mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine.

Osim toga, Županijski sud u Rijeci 2016. proglasio ju je krivom za izdavanje neopravdanih putnih naloga te je nepravomoćno osuđena na jedinstvenu bezuvjetnu kaznu zatvora od devet mjeseci, jer je sud zaključio da je oštetila državni proračun na 56.333 kune,piše Jutarnji list.

Sudac Saša Cvijetić rekao je u presudi da je Davorka Smoković od 2006. do 2009. izdala 260 putnih naloga na svoje ime, a obračun je bio napravljen kao da se koristila privatnim automobilom iako se koristila službenim. Ukupno je u inkriminiranom razdoblju isplaćeno 68.000 kuna, a dio koji Smoković mora vratiti, prema presudi, neosnovano je isplaćen.

Cvijetić je rekao kako je sud ocijenio da si je kao državna odvjetnica s namjerom isplaćivala dvije kune po prijeđenom kilometru iako je bila riječ o službenom vozilu. Dodao je da su to potvrdile i dvije svjedokinje te kako sud smatra da je to bilo jasno svima, pa i njoj.

Tužitelji iz Uskoka tijekom suđenja mijenjali su optužnicu, tvrdili da je putovanja bilo neobično mnogo, da na njih nije išla privatnim nego službenim automobilom te da je kao osoba na čelu Općinskoga državnog odvjetništva u Pazinu “svojim postupanjem narušila ugled državnog odvjetništva”.

Telegram je prije nekoliko sati glasnogovornici Domovinskog pokreta poslao zamolbu za komentar ovog slučaja, ali nisu ga dobili.

Foto:screenshot/hrt

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex