Apel liječnika iz Hitne: Ne ostavljajte djecu u vrućim automobilima, čak ni na minutu

Apel liječnika iz Hitne: Ne ostavljajte djecu u vrućim automobilima, čak ni na minutu

DJECU nikada ne bi trebalo ostavljati same u automobilima, a svakako ih ne bi trebalo ostavljati u automobilima pri visokim temperaturama. Ipak, takvi slučajevi tijekom ljetnih mjeseci pune novinske stupce.

Zamjenik šefa Zavoda za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije, Branko Novković, za MojPortal apelirao je na roditelje da ne ostavljaju djecu u automobilima, čak ni na kratko.

“Osobno sam ovih dana svjedočio situacijama u kojima su roditelji ostavljali djecu u vrućim automobilima kako bi na minutu-dvije skoknuli u trgovinu ili do kioska. Molim vas, ne činite to, čak ni ako se radi samo o jednoj minuti. Srca djece sama po sebi kucaju ubrzano, a boravak u vrućem automobilu, čak i na kratko vrijeme, dodatno će ubrzati otkucaje i to može biti vrlo, vrlo opasno. Stoga nemojte riskirati. Kad napuštate vozilo, uvijek povedite dijete sa sobom”, kaže Novković.

Što se točno događa kada dijete ostavite u pregrijanom automobilu?

Djeca su nevjerojatno osjetljiva na vrućinu, stoga mjere poput parkiranja u hladu i ostavljanja otvorenog prozora ne znače da se tragedija neće dogoditi.

Unutar 60 minuta provedenih u automobilu, tjelesna temperatura može doseći 38 stupnjeva, dolazi do hipotermije, znojenja i žeđi. Djetetu postaje vrlo nelagodno.

Nakon 90 minuta, tjelesna temperatura može narasti na 39 stupnjeva, zbog čega se dijete počinje znojiti, javlja se crvenilo i povećava broj otkucaja srca. Djeca koja boluju od epilepsije mogu se početi grčiti.

Nakon 150 minuta uz tjelesnu temperaturu od 40 stupnjeva, javlja se nesvjestica, dehidracija, slabost, povraćanje, otežano disanje.

Ako je auto tamne boje, sve se to događa još brže

Do 65 minuta provedenih u vozilu, dijete se počinje obilno znojiti i ima povećan broj otkucaja srca. Nakon 95 minuta, tjelesna mu temperatura može narasti na 40 stupnjeva. Dolazi do nesvjestice, dehidracije, slabosti, povraćanja, otežanog disanja.

Nakon 170 minuta, temperatura tijela iznosi 41 stupanj Celzijev. Javlja se jaka glavobolja, vrtoglavica, zbunjenost, halucinacije i delirij. U tom je stanju potrebna i hitna medicinska pomoć.

Ostavite li dijete u automobilu kada je vani oblačno, a temperatura zraka iznosi 24 stupnja Celzijeva, u roku od 40 minuta dijete će biti znojno, žedno i izloženo riziku od hipertermije. U automobilu tamne boje, to se može dogoditi za samo 35 minuta. , piše Index.hr