Koristite li mobitel dok ste na WC-u? To bi moglo biti opasno za vas

Koristite li mobitel dok ste na WC-u? To bi moglo biti opasno za vas

Nathan Price, glavni znanstveni direktor Thorne HealthTecha, kaže da korištenje telefona dok ste na WC-u “često znači naginjanje naprijed ili gledanje prema dolje”

Mnogima su pametni telefoni zamijenili hrpu časopisa pored WC školjke. No, neki stručnjaci kažu da postoji dobar razlog – zapravo dva glavna dobra razloga – da svoj mali ekran držite podalje od kupaonice. Kada listate pametnim telefonom dok ste na WC-u, “sjedite na WC-u puno dulje nego što biste trebali”, kaže dr. Joyce Park, dermatologinja u Skin Refinery i kreatorica bloga Tea With MD, kojoj je nedavno video postao viralan upravo na ovu temu.

“Oblik zahodske daske je nagnut prema dolje, dizajniran za povećanje pritiska kako bi se pomoglo pražnjenju crijeva”, objašnjava ona. Ali preveliki pritisak nije dobra stvar, jer vas izlaže riziku od razvoja hemoroida, piše Yahoo! 

“Svi mi imamo te vene u donjem rektalno-analnom području u donjem dijelu gastrointestinalnog trakta,” kaže dr. Harika Balagoni, gastroenterologinja na klinici Mayo Health System u La Crosseu, Wisconsin. “Ali kada sjedite na zahodskoj školjki predugo, pogotovo ako ste pretili ili trudni, tada te vene počinju biti izbočene ili se povećati, a tada se razvijaju hemoroidi.”

Nathan Price, glavni znanstveni direktor Thorne HealthTecha, kaže da korištenje telefona dok ste na WC-u “često znači naginjanje naprijed ili gledanje prema dolje”, te da ovaj položaj može “utjecati na kut rektuma, čineći ga izazovnijim za prolaženje stolice, a time se i povećava rizik od nepotpunog pražnjenja.”

Prema Balagoniju, “nepotpuno pražnjenje” se događa kada “imate stolicu, ali nemate osjećaj da ste se potpuno ispraznili”. To može biti problem jer povećava vrijeme koje provodite na zahodu, a može dovesti i do kroničnog zatvora, dodaje Price. Općenito, bolje je provoditi manje vremena na WC-u – dobar razlog da ljudi pokušaju promijeniti kut, kaže Price. 

No, optimalno zdravlje crijeva nije jedini razlog zašto biste trebali izbjegavati nositi telefon u kupaonicu. Takva navika također može povećati količinu bakterija koje nosite sa sobom. Jedna je studija, na primjer, otkrila da vaš mobitel može imati 10 puta više bakterija nego prosječna WC školjka. U kupaonici može postati još prljavije, jer kada pustite vodu, školjka ispušta mikroskopske fekalne čestice i sve ostalo što ste ostavili. Iako je nejasno koliko točno voda WC školjke može putovati, možda biste trebali samo zatvoriti poklopac prije ispiranja, što puno pomaže (iako ne u potpunosti), budući da je studija iz 2005. u Journal of Applied Microbiology otkrila da su mikroorganizmi dosegli visinu od gotovo jednog metra nakon što je puštena voda u WC školjci.

Ipak, ne trebate biti potpuno prestrašeni zbog bakterija na vašem malom ekranu – uostalom, kao što Price kaže, “općenito imamo jak imunološki sustav, a naša su tijela u većini slučajeva otporna dugo vremena.” No moguće je da širite neželjene klice zbog načina na koji rukujete telefonom u ovim trenucima. “Ne čistite svoj telefon nakon korištenja WC-a, pa je to kao da ne perete ruke. Izloženi ste prenošenju nečega sa sebe na nekoga drugoga. Prskate i stvarate aerosole i kontaminirate svoj telefon, a zatim vaš telefon ponovno kontaminira vaše ruke”, kaže dr. Sheldon Campbell, profesor patologije na Sveučilištu Yale i stručnjak za mikrobe.

“To je zapravo veća briga za druge ljude nego za korisnika telefona, jer ne hvatate stvari od sebe, hvatate stvari od drugih ljudi”, dodaje. Ovo je osobito važno ako ste bolesni. Ako imate, recimo, želučanu gripu, bilo bi sjajno kada biste prali ruke kako ne biste zarazili druge ljude u svom kućanstvu. Međutim, dotaknite telefon nakon korištenja toaleta i možda ćete ponovo zaraziti ruke. “Pokušavate se zaštititi od kontaminacije u kupaonicama i na drugim mjestima s dobrim pranjem ruku i sličnim stvarima, a vaš telefon je potencijalno kršenje toga”, kaže Campbell., piše Vecernji.hr