Znate li što je metoda sprinta? Mogla bi vam dosta koristiti u životu

Znate li što je metoda sprinta? Mogla bi vam dosta koristiti u životu

Ponekad zadatke treba raditi u “sprintevima”, a ne u jednom “maratonu”.

Kada imate kratak raspon pažnje, to može biti pogubno za vašu produktivnost. Problem možete pokušati riješiti  radeći u “sprintovima” umjesto da sve pokušavate završavati “maratonski”, piše Life Hacker.

Što je metoda sprinta

Kada koristite metodu sprinta, radit ćete kratke serije rada s pauzama između. To je zapravo sve, ali budući da je uzimanje pauza ključno za produktivnost, ova metoda bi vam mogla pomoći.

Metoda sprinta ima zajedničke elemente s popularnom Pomodoro metodom koja vam također omogućuje da radite u intervalima presječenim pauzama. Pomodoro metoda se naslanja na unaprijed isplanirane periode rada i odmora dok je pristup u metodi sprinta puno fluidniji.

Jedan od načina kako se koristiti Pomodoro metodom jest da primjerice radite 25 minuta, a zatim napravite pauzu od pet minuta. Metoda sprinta se razlikuje zato što funkcionira na principu postavljanja ciljeva.

Kako točno funkcionira metoda sprinta

Trebali biste postaviti dugoročniji cilj poput primjerice završavanja većeg projekta do kraja tjedna. Potom krenite raditi u sprintevima koji nisu određeni vremenom nego uzmite koliko god sprinteva vam je potrebno.

Svaki sprint trebao bi vas dovesti do manjeg cilja, kao što je završetak nekog dijela projekta. Prednost u ovakvom principu rada jest da, za razliku od Pomodoro metode, nećete prekidati periode rada prije nego završite s manjim ciljem kojega ste si zadali. Ostat ćete fokusirani na rad dok zadatak ne bude gotov, a pritom ćete biti svjesni da dolazi pauza.

Što treba držati na umu kod ove metode

U ovoj metodi bitno je da se ne fokusirate na to koliko vam vremena treba da izvršite neki zadatak. Zadajte si manji cilj i izvršite ga.

Obavljanje svih zadataka tijekom vaših sprinteva dat će vam osjećaj postignuća koji biste mogli propustiti ako se više oslanjate na vrijeme nego na rezultate.

Kada uzimate pauze od rada, one bi trebale biti upola kraće od sprinteva. Ne štedite na pauzama – koliko god vam trajao mali zadatak, dajte si oko pola tog vremena da se oporavite prije nego prijeđete na sljedeći. Budući da je riječ o sprintu, bitno je uzeti adekvatno vrijeme oporavka od rada., piše N1.