Greška koju mnogi rade kad su na odmoru, a može biti skupa: Postoji bolje rješenje

Greška koju mnogi rade kad su na odmoru, a može biti skupa: Postoji bolje rješenje

Prevaranti često brišu bankovne račune turista pristupajući podacima o kreditnim karticama, pa čak i porukama. No, postoji nešto što će vam pomoći spriječiti da postanete još jedna žrtva prijevare dok ste na odmoru, kažu stručnjaci.

Javne Wi-Fi mreže često se nude u zračnim lukama, hotelima, teretanama, restoranima i javnim parkovima. No, one predstavljaju značajne sigurnosne rizike, rekli su stručnjaci za antivirusni softver McAfee.

Tvrtka za online zaštitu objavila je niz savjeta kako se zaštiti od prijevara, osobito tijekom putovanja. Hakeri mogu lako presresti podatke koji se prenose putem javnih Wi-Fi mreža, navodi se. To uključuje pristup vjerodajnicama za prijavu putnika koji ništa ne sumnjaju, podacima o njihovoj kreditnoj kartici i osobnim porukama, piše Sun.

“Izbjegavajte pristup osjetljivim računima ili obavljanje financijskih transakcija dok ste povezani na javni Wi-Fi”, dodaje se.

“Umjesto toga, koristite VPN za šifriranje svoje internetske veze.”

VPN

VPN-ovi su dijelovi softvera koji će vam ponuditi daleko veću razinu privatnosti i sigurnosti na mreži. Kada se aktivira, mijenja “adresu” računala, laptopa, tableta ili mobitela. Oni mogu pomoći u zaštiti vaše privatnosti, iako su zabranjeni u nekim zemljama.

VPN-ovi su legalni u većini zemalja diljem svijeta, uključujući SAD, Kanadu i većinu Europe.

Međutim, VPN-ovi su ilegalni u Sjevernoj Koreji, Bjelorusiji, Omanu, Iraku i Turkmenistanu. To je zato što su VPN-ovi ilegalni u zemljama u kojima vlade prakticiraju internetski nadzor ili cenzuru.

Savjeti

“Budite oprezni s neželjenim porukama za koje se tvrdi da dolaze od zrakoplovnih kompanija, hotela ili financijskih institucija, osobito ako traže osobne podatke ili vas pozivaju da kliknete na sumnjive poveznice”, upozorava se., prenosi N1.