Svi znamo da psi ne smiju jesti čokoladu. No, što im se od toga može dogoditi?

Svi znamo da psi ne smiju jesti čokoladu. No, što im se od toga može dogoditi?

SVI ZNAMO da svojim najboljim prijateljima ne bismo smjeli dati da jedu čokoladu. Ipak, ponekada iz čiste nepažnje, moguće je da vaš pas nekako dođe do kockice čokolade i proguta je. Kada se to dogodi vrlo je jednostavno zapasti u stanje panike i ne znati što učiniti. Pričekati i vidjeti hoće li pas sam povratiti čokoladu? Natjerati psa da povraća? Nazvati veterinara i pitati što da učinite? Brzinom svjetlosti sjesti u automobil i odvesti psa u najbližu veterinarsku stanicu?

Savjetovanje s veterinarom prva je misao koja nam je pala napamet pa smo u svrhu toga razgovarali s doktoricom veterinarske medicine Teom Omerčić iz ambulante Dodo-Vet. Dr. Omerčić smo pitali koji je glavni razlog zbog kojeg je čokolada opasna za naše ljubimce te kako trebamo postupiti u slučaju ovakve situacije.

Metilksantin je glavni uzrok štetnosti čokolade za pse

Saznali smo da iako konzumacija čokolade ljudima donosi mnoge benefite, psima, nažalost može naštetiti čak i u manjim količinama. Aktivni sastojak metilksantin glavni je uzročnik štetnog djelovanja čokolade na zdravlje pasa.

Ovaj sastojak se u svakoj čokoladi ne nalazi u jednakoj mjeri pa će biti ključno znati koju je točno čokoladu pas pojeo. Najmanje ga ima u bijeloj čokoladi, zatim u mliječnoj. Najopasnija će biti čokolada za kuhanje i čisti kakaovac koji ga sadrže u najvećim količinama.

 „Metilksantin, ponajviše teobromin, kojeg je u čokoladi svakako više od kofeina, je gorki alkaloid iz drveta kakovca. U medicini se primjenjuje u sintetskom obliku kao blagi diuretik, srčani vazodilatator te relaksator glatke muskulature.“, kaže nam dr. Omerčić.

Utjecaj čokolade na želudac psa

Kada pas pojede čokoladu, njegov želudac prvi će osjetiti da nešto nije u redu. Dr. Omerčić tvrdi da se metilksantini u potpunosti resorbiraju u probavnom sustavu. To znači da će se i blagi oblici trovanja iskazivati povraćanje, većom žeđi kod psa, nemirom, pa čak i proljevom. Znakovi su to koji su obično vezani za probavni sustav, međutim, metilksantini djeluju i na srčani mišić i živčane smetnje.

Utjecaj čokolade na želudac naših ljubimaca dr. Omerčić komentira na ovaj način: „Za težinu otrovanja pasa bitan je mehanizam toksičnog djelovanja i toksična doza. Naime, što se mehanizma tiče, ključna je razlika između pasa i drugih životinjskih vrsta, pa i ljudi, vrijeme eliminacije teobromina iz organizma. Dok je npr. ljudima poluvrijeme života teobromina u plazmi u prosjeku 8 sati, psima je to 17.5 sati. To bi značilo, da ako pas i pojede nešto s većim udjelom kakaa, kliničke znakove trovanja ne mora pokazati odmah, nego tek za do 24 sati od ingestije. Isto tako toksičnost ovisi o dotadašnjem kliničkom stanju životinje.“

Kako smo i očekivali, mlađi i zdravi psi puno lakše podnose trovanje čokoladom od onih starih, posebno onih s kroničnim kardiološkim zdravstvenim problemima. Ponovno, bitno je koju je vrstu čokolade vaš pas pojeo. Težina otrovanja varirat će ovisno o količini teobromina u određenoj vrsti čokolade.

Što učiniti ako primijetite da je pas pojeo čokoladu?

Dr. Omerčić naglašava da nema potrebe za panikom. Savjetuje da nazovete svog veterinara i opišete mu koju čokoladu i koliko nje je pas progutao. Što se tiče namjernog izazivanja povraćanja, vršite ga samo ako vam je veterinar to savjetovao te isključivo pod njegovim nadzorom. Sve to samo ako nije prošlo više do 4 do 6 sati od gutanja i potporne terapije aktivnim ugljenom i laksativima.

U slučaju da niste vidjeli kako vaš pas jede čokoladu neće biti toliko lako ustanoviti da se baš to dogodilo jer klinički simptomi variraju ovisno o brojnim čimbenicima. Ipak, ako primijetite da vaš pas češće urinira, pije puno vode, povraća ili ima proljev moguće je da je pojeo nešto što nije smio, možda čokoladu.

Ako se radi o većoj količini čokolade ili starijem bolesnom psu ili oboje, moguće je da će doći do grčeva i drhtavice. U zbilja teškim slučajevima dolazi do otežanog i ubrzanog rada srca.

„U najgorem je scenariju moguće i uginuće uslijed respiratornog ili srčanog aresta. Zato je svakako preporuka da ako primijetite ove simptome, provjerite kuhinjske ormariće, tanjure s kolačima i nakon toga svakako što prije odvedete psa na klinički pregled svom veterinaru. On će procijeniti stanje psa te vam dati preporuku za daljnje ophođenje s vašim radoznalim kućnim ljubimcem.“, upozorila je.

Ostanite smireni i poslušajte veterinara

Kao i kod većine sličnih situacija, od velike će važnosti biti ostati smiren i kontaktirati stručnu pomoć. Biti u kontaktu s veterinarom svakako je najbolji savjet koji vam možemo dati u slučaju da se nađete u ovakvoj situaciji. Ništa ne radite na vlastitu ruku kako od silne želje za poboljšanjem stanja vašeg psa, ne biste učinili nešto što će mu još više ugroziti zdravlje.

Također, upoznajte se psećim čokoladama koje su potpuno sigurne za vašeg ljubimca. Danas uistinu postoje različite alternative koje će osigurati da vaš ljubimac uživa u mnogim slasticama, ali na pravi način koji neće štetiti njegovu zdravlju.

Dakako, potrudite se da svoju čokoladu nikada ne držite i ne ostavljajte na mjestima koja su lako dostupna vašem ljubimcu. „Bolje spriječiti, nego liječiti“, dodali bismo., piše Index.hr