Evo zašto u kinu jedemo kokice

Evo zašto u kinu jedemo kokice

Iskustvo gledanja filma u kinu postao je neizostavan dio današnje kulture. Bilo da je u pitanju izlazak s obitelji ili ljubavni spoj, kina od svojih početaka predstavljaju jedan od velikih kulturnih fenomena. Uz gledanje filma u kinu neizostavne su i grickalice.

“Kokice i filmovi neraskidivo su povezani i  kao takvi predstavljaju možda jedan od najvećih dvojaca u modernoj povijesti,” rekao je Paul Dergarabedian, viši medijski analitičar.

“Teško je zamisliti savršeniju kombinaciju koja je postala dijelom kulture na tako dubok i sveprisutan način”, dodao je.

Najveći nacionalni kino lanac, AMC Theaters, svake godine proizvodi dovoljno kokica da napuni 222 olimpijska bazena, prema tvrtki. Ali, dugi niz godina kina nisu željela imati ništa s grickalicama. Njihovim vlasnicima je bilo nezamislivo imati bilo kakve prehrambene proizvode u ponudi, no postojano rastućem fenomenu naposljetku se ipak nisu mogli oduprijeti.

U knjizi ‘Kokičasta kultura: Socijalna povijest kokica u Americi’, analitičar Andrew F. Smith navodi kako su ovaj proizvod prvi doveli mornari iz Južne Amerike početkom 19. stoljeća. Kokice su se postojano raširile ulicama i sajmovima, no u kinima su postale popularne tek tijekom Velike depresije 30-ih godina prošlog stoljeća.

“Po pet ili deset centi po vrećici, kokice su bile pristupačan luksuz za većinu Amerikanaca”, napisao je Smith.

Kokice su se u početku radile izvan kina jer se smatralo da je preskupo opremiti zgrade ventilacijskim otvorima. Ali kad su se konkurenti počeli pojavljivati koncesija je donesena unutar tvrtke.

“Kokice su se tako dobro prodavale zbog svoje arome – istog mirisa koji su neki vlasnici kina ranije navodno prezirali”, napisao je Smith. “Aroma je bila maksimizirana tijekom procesa pucanja. Čim su strojevi postavljeni u predvorje, posao je krenuo.”

Upravo zbog tog često preziranog mirisa, ove grickalice postale su fenomen na kojemu se svake godine zaradi pravo bogatstvo, prenosi CNN., N1.