Milanović jučer nije potpisao produljenje mandata šefu SOA-e. Evo što se dogodilo

Milanović jučer nije potpisao produljenje mandata šefu SOA-e. Evo što se dogodilo


SOA neće od ponedjeljka ostati bez ravnatelja, Danielu Markiću će mandat biti produljen za dva mjeseca. Kako se predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković nisu uspjeli dogovoriti tko će biti novi ravnatelj SOA-e odnosno hoće li to još četiri godine biti Markić, preostalo im je ovo privremeno rješenje, piše Novi list.

Neizvjesno je, međutim, što će biti dalje. Milanović, naime, sigurno neće prihvatiti nikakav prijedlog sve dok premijer, tko god to bio, nije u punom mandatu, a Plenković to dok još traju pregovori o formiranju većine u Saboru, svakako nije. U slučaju sporazuma HDZ-a i Domovinskog pokreta tijekom iduća dva mjeseca i sastavljanja Vlade, Milanović i Plenković će se pokušati usaglasiti o ravnatelju SOA-e.

Ako pak i početkom srpnja Plenković bude u statusu tehničkog premijera ili ako izostane njegov dogovor s Milanovićem o ravnatelju, Markić će opet morati dobiti produljenje.

Isti kadrovski paket

Premda nije imao posebnih primjedbi na njegov rad, Milanović je smatrao da je za Markića bilo sasvim dovoljno osam godina na čelu SOA-e. No, nije se ni izričito protivio da on nastavi upravljati SOA-om. Kada se krajem veljače ministar obrane Ivan Anušić sastao s predsjednikom i prihvatio njegov prijedlog da načelnik Glavnog stožare bude Tihomir Kundid, tvrdio je da je Milanović pristao da u istom kadrovskom paketu Markić ostane ravnatelj SOA-e. No, Milanović je to demantirao. »Stav je predsjednika Republike kako se prije bilo kakvog razgovora o imenu ravnatelja SOA-e, mora provesti detaljna analiza (ne)postupanja SOA-e prilikom imenovanja Ivana Turudića na dužnost glavnog državnog odvjetnika i prema potrebi provesti promjene kako u unutarnjoj organizaciji SOA-e, tako i promjene pravnog okvira za postupanje Agencije«, priopćeno je tada s Pantovčaka. U sljedećem je koraku Milanović, uoči raspuštanja Sabora i raspisivanja izbora, predložio Plenkoviću da se Markiću mandat produlji do izbora novog ravnatelja, a najdulje do dva mjeseca.

Predsjednik je to obrazložio opasnošću da do 5. svibnja »vrlo vjerojatno neće biti formirana Vlada, zbog čega se neće moći provesti ni zakonska procedura imenovanja ravnatelja SOA-e«. No, premijer je odbio potpisati ovaj Milanovićev prijedlog. »O prijedlogu ponovnog imenovanja Markića je prilikom vašeg razgovora s potpredsjednikom Vlade Ivanom Anušićem postignut dogovor, što je on i javno potvrdio. Stoga nije jasno zašto ne poštujete postignut dogovor i sada odbijate ponuđeno trajno rješenje. Nejasno je i zašto dva mjeseca prije isteka mandata predlažete imenovanje vršitelja dužnosti, iako se on zakonito može imenovati neposredno prije isteka mandata. Ako vam je Markić iz bilo kojeg razloga sporan, nejasno je zbog čega upravo njega sada predlažete za vršitelja dužnosti ravnatelja SOA-e«, navodi se u pismu kojim je 12. ožujka Plenković odgovorio Milanoviću.

Jedina ispravna odluka

Ništa se nije mijenjalo do jučerašnje sjednice Vlade, na kojoj je premijer izvijestio javnost da je uputio predsjedniku prijedlog identičan onom koji je od njega dobio skoro dva mjeseca ranije. Milanović se stoga odmah složio s produljenjem mandata Markiću. U priopćenju Ureda predsjednika nije propušteno podsjetiti da je Milanović sam 11. ožujka predložio da se Markiću produlji mandat do dva mjeseca te da je to sada »jedina moguća i ispravna odluka«. »Dobro je, pa i pohvalno, što je tehnički predsjednik svoje postupanje vratio u ustavne okvire te što je opet svjestan da mora surađivati s predsjednikom Republike, kako to prpisuju hvatski Ustav i zakoni«, poručio je još Milanović premijeru, koji je nakon parlamentarnih izbora izjavio da »predsjednik više ne postoji«. Plenkoviću uopće nije leglo ovakvo Milanovićevo tumačenje vraćanja u ustavne okvire.

– Mi smo stalno unutar Ustava, Milanović je taj koji je grubo kršio Ustav i temeljna načela ustavnog poretka. Ovdje nema što drugo, pretpostavljam da nije ni on toliko dekoncentriran da bi dopustio da SOA ostane bez čelne osobe, komentirao je predsjednik Vlade.

S Pantovčaka vraćen prvi prijedlog zbog pogrešnog memoranduma

Predsjednik nije odmah jučer potpisao produljenje mandata Markiću jer mu je taj premijerov prijedlog došao na memorandumu Vlade. Budući da imenovanje ravnatelja SOA-e supotpisuju predsjednik i premijer, a Vlada nema nikakvu ulogu u ovom postupku, na Pantovčaku su smatrali da spomenuti memorandum nije primjeren. Stoga su ga vratili u Banske dvore i zatražili da memorandum bude neutralan. Iz Vlade je u Ured predsjednika tijekom dana stigao odgovor da je nenamjerno učinjena greška i da će prijedlog za Markića biti poslan na novom memorandumu koji će potom i predsjednik supotpisati, piše Novi list.