DORH se žalio na oslobađajuću presudu jedanaestorici zbog ratnog zločina na Banovini

DORH se žalio na oslobađajuću presudu jedanaestorici zbog ratnog zločina na Banovini


Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 26. travnja 2024., podnijelo žalbu protiv prvostupanjske presude Županijskog suda u Zagrebu kojom je taj sud oslobodio optužbe jedanaestoricu optuženika da bi počinili kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske.
Žalba je podnesena zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka iz članka 467. stavak 1. u svezi članka 468. stavak 1. točka 11. Zakona o kaznenom postupku i zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja iz članka 467. točka 3. u svezi članka 470. stavak 1. i 2. Zakona o kaznenom postupku.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu smatra kako je sud prvog stupnja obrazlažući oslobađajuću presudu počinio bitnu povredu odredaba kaznenog postupka jer je u odnosu na trojicu optuženika u presudi obrazlagao nepostojanje činjenica i svojstava koja se tim optuženicima nisu niti stavljali na teret optužnicom ovog državnog odvjetništva.

Ovo državno odvjetništvo smatra i kako je sud prilikom donošenja svoje odluke pogrešno utvrdio činjenično stanje u predmetu te je na temelju tako pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja donio i pogrešan zaključak kako nije dokazano da bi jedanaestorica optuženika počinili kaznena djela koja im se stavljaju na teret optužnicom ovog državnog odvjetništva.

U žalbi je istaknuto kako sud nije na ispravan način doveo u vezu iskaze ispitanih svjedoka i materijalnu dokumentaciju u spisu zbog čega je pogrešno zaključio kako nema dokaza da bi polovicom listopada 1991. godine optuženici (od drugooptuženika do jedanaestooptuženika) po zapovijedi prvooptuženika ubili više od trideset stanovnika Glinskog Novog Sela pa sud pogrešno smatra da su te osobe stradale u jednom neodređenom razdoblju nakon što su navedeno mjesto okupirali nepoznati pripadnici raznih neutvrđenih postrojbi neprijateljske vojske.

Naime, kada se na ispravan način analiziraju provedeni dokazi u ovom postupku tada je vidljivo da se predmetni događaj zbio upravo polovicom listopada 1991. godine i da postoje očevici tog događaja koji navode upravo jedanaestoricu optuženika kao počinitelje, kao i da postoje drugi svjedoci i dokumentacija koja na logičan način podupiru iskaze tih očevidaca.

Ovo državno odvjetništvo predložilo je u žalbi ukidanje pobijane prvostupanjske presude i vraćanje predmeta na ponovno odlučivanje drugom raspravnom vijeću županijskog suda, piše DORH u priopćenju.

Optužnica podignuta 2015. godine

Godine 2015. Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv deset državljana Republike Srbije (1970., 1970., 1966., 1971., 1973., 1961., 1969., 1959., 1963. i 1972.) i jednog državljanina Republike Hrvatske (1942.) zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. OKZ-a RH te protiv trećeokrivljenika (1966.) zbog još jednog istovrsnog kaznenog djela. (10. 11. 2015.)

Okrivljenike (od drugog do jedanaestog) se tereti da su kao pripadnici TO Glina sa zapovjednikom Izviđačko-diverzantske grupe TO Glina (poručnik JNA) danas pokojnim D. M. neutvrđenog dana polovicom listopada 1991. godine u Glinskom Novom Selu za vrijeme trajanja oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske i JNA te srpskih paravojnih formacija; po zapovjedi prvookrivljenika (komandanta Teritorijalne obrane Glina) da usmrte preostalo civilno stanovništvo navedenog mjesta; rasporedili se po mjestu, istjerali sve civile iz kuća i okupili ih u središtu mjesta, a žene zatvorili u drvenu kuću. Navedeno su učinili nakon što ih je prethodno jedanaestookrivljeni doveo do Glinskog Novog Sela. Potom je trećeokrivljeni u kuću, u koju su zatvorili žene, iz ručnog raketnog bacača “zolja” ispalio projektil uslijed čega se navedena kuća zapalila, dok su u muškarce i pokojnog maloljetnog K. Š. pucali iz svog osobnog naoružanja. Okrivljenike se tereti da su na opisani način usmrtili 31 osobu.

Trećeokrivljenika (1966.) se tereti da je neutvrđenog dana polovicom studenog 1991. godine u mjestu Prekopa; za vrijeme trajanja oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske s jedne i JNA i srpskih paravojnih formacija s druge strane; u trenutku kad je pored ceste zatekao jednu žensku civilnu osobu, pucao u nju iz automatskog pištolja marke „škorpion“ te ju tako usmrtio.

U odnosu na jednog osumnjičenog državljanina Republike Srbije (1963.), čije se ime navodi na popisima pripadnika jedinice koja je počinila predmetno kazneno djelo, tijekom istrage je utvrđeno da nije bio pripadnik navedene jedinice i sudjelovao u počinjenju tog kaznenog djela, nego se samo formalno vodio na navedenim popisima slijedom čega je u odnosu na njega 5. listopada 2015. doneseno rješenje o obustavi istrage.

Rješenjem suca istrage Županijskog suda u Zagrebu protiv jedanaestookrivljenika (1942.) je određen istražni zatvor zbog posebno teških okolnosti počinjenja djela te se on i nalazi u istražnom zatvoru, dok je protiv ostalih okrivljenika koji se nalaze u Republici Srbiji, sudac istrage odredio istražni zatvor zbog posebno teških okolnosti počinjenja djela i opasnosti od bijega. U optužnici je predloženo produljenje istražnog zatvora temeljem istih zakonskih osnova.