Liječnica otkriva 5 stvari koje trebamo činiti kako bismo smanjili rizik od demencije

Liječnica otkriva 5 stvari koje trebamo činiti kako bismo smanjili rizik od demencije

DEMENCIJA je sindrom ili skupina simptoma koji su povezani s postupnim gubitkom kognitivnih funkcija mozga. Neki od najčešće poznatih simptoma uključuju gubitak pamćenja, zbunjenost i promjene u ponašanju. No, također može doći do problema s pokretljivošću, depresije, pa čak i halucinacija. Zbog prirode stanja, ovi se simptomi progresivno pogoršavaju tijekom vremena.

Najčešća je kod ljudi starijih od 65 godina, i zbog toga se ponekad smatra stanjem koje je gotovo neizbježno kako starimo. No, znanstvenici tvrde da se oko 40 posto slučajeva demencije može spriječiti promjenom načina života.

Jedna je stručnjakinja podijelila pet takvih promjena načina života koje bismo svi mogli poduzeti kako bismo značajno smanjili šanse za razvoj demencije. Govoreći u nedavnoj epizodi podcasta ZOE Science and Nutrition, istraživačica, profesorica starenja i zdravlja te liječnica specijalizirana za gerijatrijsku medicinu, Claire Steves, otkrila je sljedećih pet praktičnih strategija za prevenciju demencije.

1. Prehrana

Ono što jedemo igra veliku ulogu u našem cjelokupnom zdravlju i dobrobiti te može čak utjecati i na naš mozak. “Važno je da u svoju prehranu uvedete što više voća i povrća različitih boja te osigurate da unosite dobre masti biljnog podrijetla”, rekla je profesorica za Daily Express. Biljne masti uključuju orašaste plodove, sjemenke i maslinovo ulje.

2. Tjelesna aktivnost

Ako trenutno nismo previše aktivni, Steve savjetuje da se počnemo više kretati. “Izađite i hodajte 45 minuta barem tri puta tjedno. To će stvarno napraviti razliku”, savjetuje stručnjakinja.

3. Briga o oralnom zdravlju

Profesorica Steves upozorila je da postoji veza između oralnog zdravlja i zdravlja mozga. Studija iz 2020. godine otkrila je da su bakterije koje uzrokuju bolesti desni, također povezane s razvojem Alzheimerove bolesti i srodnih demencija, posebice vaskularne demencije.

4. Njegovanje socijalnog života i rješavanje mozgalica

Iako igranje mozgalica i rješavanje zagonetki može pomoći u sprječavanju demencije, moguće je da ćemo s vremenom postati bolji samo u tim specifičnim igrama. Za jačanje kognitivnih sposobnosti, potrebna nam je raznolikost, naglašava Steves.

Jedna od najkompleksnijih stvari koje radimo s mozgom je socijalna interakcija, što je puno napornije od križaljki. Neke fizičke aktivnosti također mogu biti mentalno naporne, poput vožnje bicikla ili plesa. Odabir nečega što istovremeno vježba naš um i tijelo može biti vrlo korisno, kaže stručnjakinja.

5. Držanje razine šećera u krvi pod kontrolom

Uz dobru prehranu i više tjelesne aktivnosti važno je i održavanje dobre razine šećera u krvi. Profesorica je objasnila da postoji odnos između zdravlja krvnih žila i zdravlja mozga. “Prehrana koja je dobra za vaše srce i krvne žile, dobra je i za vaš mozak”, zaključila je Steves., prenosi Index.hr