Gdje biste završili da u Zagrebu krenete kopati rupu na drugu stranu Zemlje?

Gdje biste završili da u Zagrebu krenete kopati rupu na drugu stranu Zemlje?

Može li se izbušiti rupa kroz središte Zemlje? Koliko bi trajalo?

Pobornici teorije da je Zemlja ravna ploča tvrde da je to istina jer još nitko nije izbušio površinu dublje od 12 kilometara.

Nebrojeno puta je dokazana činjenica da je naš planet okrugao. U teoriji, može se izbušiti na bilo kojem mjestu na površini bušenjem kroz središte i gledanjem s druge strane.

Te točke na površini nazivamo antipodima. Ime dolazi iz starogrčkog i sastoji se od riječi (anti/suprotno) i (podes/stopalo), tj. ono što je nasuprot stopalima. Teoretski bi se takva rupa mogla izbušiti i u Zagrebu, no u stvarnosti je takva akcija trenutno nemoguća.

Koliko bi nam trebalo?

Nitko nikada nije bušio Zemljinu površinu dublje od 12 kilometara. Trenutno je najdublja bušotina na poluotoku Kola u sjeverozapadnoj Rusiji, sa 12.262 metra , najdublja rupa koju je napravio čovjek na svijetu. Bušili su ju 19 godina.

Prosječni promjer našeg planeta je 6.317 kilometara. Prosjek jer Zemlja nije savršena kugla. Računamo li da su za nešto više od 12 kilometara potrošili gotovo 20 godina, istim tempom trebalo bi oko 10.530 godina da prijeđu 6.317 kilometara. Dakle, predugo da bismo provjerili gdje smo izašli s druge strane.

Još jedan razlog zašto bi bušenje takve rupe zapravo bilo nemoguće je to što biste morali bušiti središte našeg planeta. Danas znamo da je površina na kojoj stojimo samo gornji sloj vrlo tankog sloja koji pluta na tankom i vrlo vrućem sloju koji prema unutrašnjosti postaje sve topliji i fluidniji.

Temperatura u unutarnjoj jezgri Zemlje iznosi oko 5.200 stupnjeva, a tlak gotovo 3,6 milijuna atmosfera. Niti jedan trenutno poznati alat, a kamoli čovjek, ne može preživjeti takve uvjete.

Što kada bismo uspjeli?

Gotovo bi sigurno umrli pokušavajući. Antipod Zagreba leži nekoliko kilometara duboko ispod površine Tihog oceana, na geografskim koordinatama 165°29’42” istočne geografske dužine i 46°3’36” južne geografske širine.

Najbliže kopno, otočje Chatnam, koje pripada Novom Zelandu, udaljeno je 1.011 kilometara od ove točke, prema web stranici Antipodes Finder . Arhipelag se sastoji od 10-ak otoka u radijusu od oko 60 kilometara, na kojima živi nešto više od 700 ljudi, a najveće naselje se zove Waitangi.

Položaj antipoda Zagreba (crvena oznaka) prikazan je na slici ispod. Antipodi su označeni narančastim znakom, a Waitangi ljubičastim znakom.

Waitangi je od Zagreba udaljen 19.000 kilometara, a let traje 21 sat, stoji na stranici. Budući da je antipod točno na drugoj strani Zemlje, vremenska razlika bi trebala biti 12 sati. Antipod je, u smislu vremena, ispred nas.