UŽIVO Američka letjelica pokušava sletjeti na Mjesec. NASA: Imamo problem

UŽIVO Američka letjelica pokušava sletjeti na Mjesec. NASA: Imamo problem

TVRTKA bazirana u Houstonu će pokušati spustiti na Mjesec prvu američku letjelicu u 50 godina, u sklopu nastojanja NASA-e da komercijalnim letjelicama trasira put za povratak astronauta na Zemljin satelit do kraja desetljeća. Ako sve prođe po planu, tvrtka Intuitive Machines će u 0:24 sati polagano spustiti svoj šesterokutni lander Odysseus u blizini Mjesečevog južnog pola.

Kontrolori leta trebali bi potvrditi slijetanje oko 15 sekundi nakon što se ono dogodi, a događaj će se prenositi uživo putem internetske stranice tvrtke. Odysseus će uoči slijetanja izbaciti vanjsku kameru koja će “uloviti” posljednje sekunde njegovog spuštanja. 


Prije 5 minuta

NASA: Ne rade laserski daljinomjeri

Timovi “rade na rješavanju” “izazova” s Odisejevim laserskim sustavima za slijetanje, potvrdili su predstavnici NASA-e. Svemirska agencija rekla je u svom live streamu događaja da “laserski daljinomjeri” svemirske letjelice – koji bi trebali “odrediti visinu i horizontalnu brzinu” – ne rade.

To znači da će se timovi umjesto toga okrenuti korištenju eksperimentalnog NASA-inog sustava za navođenje na landeru, koji bi trebao pomoći u uspješnom slijetanju.

Prije 16 minuta

Kreće prva faza spuštanja na Mjesec, trajat će 50 minuta

Kontrola misije sada je upalila Odisejev motor kako bi započelo ono što se zove “ubacivanje u orbitu spuštanja”.

Svemirska letjelica je kružila oko Mjeseca na visini od oko 96.5 km i brzinom nešto manjom od oko 6437 km/h. Korištenjem motora za kočenje smanjit će visinu na oko 9.6 km, piše Sky News.

Od trenutka kada je poslana naredba za paljenje motora, letjelica je sama. Koristit će kamere i lasersko navođenje kako bi usporedio svoj položaj s pohranjenim kartama Mjesečeve površine.

Ova prva faza spusta trajat će oko 50 minuta.

Prije 32 minute

Odisej će neočekivano koristiti NASA-in eksperimentalni Lidar za navigaciju

CNN piše da će problemi s navigacijskim sustavima prisilit letjelicu Odisej da se osloni na eksperimentalnu tehnologiju.

“Intuitive Machines je donio odluku da prenamijeni primarne navigacijske senzore iz Odiseja da koriste senzore na NASA-inom navigacijskom Doppler Lidaru”, navodi se u web prijenosu.

Korisni teret Lidar je eksperimentalna tehnologija koja je imala za cilj testirati kako će buduće letjelice napraviti preciznija slijetanja na Mjesec. Dizajniran je da ispaljuje laserske zrake na tlo kako bi dao točna mjerenja brzine i smjera leta, prema Farzinu Amzajerdianu, glavnom istraživaču instrumenta NASA-e.

No, dok Odisej bude slijetao na mjesec, Lidar neće imati eksperimentalnu ulogu.

Prije 40 minuta

Očekuje se kašnjenje podataka o slijetanju na Mjesec od 15 sekundi

Doći će do kratkog kašnjenja podataka o slijetanju kada Odisej dođe do Mjeseca. Iz Intuitive Machinesa očekuju da će podaci o slijetanju na Mjesec kasniti 15 sekundi na Zemlju. 

“Mogu vam reći samo iz naših simulacija, to je najdužih 15 sekundi koje ćete ikada doživjeti, dok čekate da se zadnje svjetlo upali zeleno što znači da ste sletjeli na Mjesec”, rekao je Tim Crain, glavni tehnološki direktor Intuitive Machinesa

Prije sat vremena

Umjetničko djelo u letjelici

U letjelici Odisej nalazi se umjetničko djelo Jeffa Koonsa, američkog umjetnika najpoznatijeg po ogromnim skulpturama predmeta iz svakodnevice.

Koonsov rad, “Mjesečeve mijene”, umjetničko je djelo koje sadrži zbirku od 125 mjesečevih skulptura koje će biti prikazane na površini Mjeseca., prenosi index