Misteriozna tvrtka srbijanske vlade ima vrlo znakovito ime: U jeku sankcija osnovala ju je sa Rusima…

Misteriozna tvrtka srbijanske vlade ima vrlo znakovito ime: U jeku sankcija osnovala ju je sa Rusima…

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić uspijeva već dvije godine izbjeći uvođenje sankcija Rusiji

Tvrtka Conex d.o.o. iz Srbije mogla bi se uskoro naći pod sankcijama EU zbog veza s Rusijom (13. paket mjera bit će donesen uoči druge godišnjice napada na Ukrajinu 24. veljače), piše srbijanski neovisni portal nova.rs.

Napominju kako je to zapravo jedna u nizu tvrtki koje se nalaze na popisu onih koje “pomažu ratnim naporima Rusije” protiv Ukrajine. Portal navodi da bi Conex, ako Bruxelles usvoji novi paket mjera kojim bi bile obuhvaćene i tvrtke koje surađuju s Rusijom, bio prva srbijanska kompanija koja bi bila sankcionirana zbog tih veza.

Conex d.o.o. bavi se, kako je istražio Radio Slobodna Europa (RSE), “konzultantskim aktivnostima u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem”, a srbijanska tvrtka mogla bi se naći na popisu s još vojnih i tehnoloških kompanija iz Kine, Kazahstana, Indije, Singapura, Šri Lanke, Tajlanda i Turske. Mnoge te tvrtke “sumnjiči” se da su pomagale Rusiji da izigra sankcije.

Kako navodi nova.rs, Conex nije poznat široj javnosti, niti se na internetu može pronaći puno podataka o njemu, iako, kako piše na portalu Agencije za privredne registre (APR), postoji još od 1992. godine. Njezin vlasnik je Aleksandar Ivanović, a direktorica Nadica Stošić.

Sjedište tvrtke bilo je u Valjevu, ali je 2020. preregistrirana na adresu u Beogradu. Iako tako dugo posluje, 2021. tvrtka nije bila aktivna, odnosno nije imala ni prihode, ni rashode. ali je 2022. godinu, sudeći prema podacima iz financijskog izvještaja, završila s nešto više od dvije tisuće eura gubitka. Taj neovisni portal navodi kako u izvješću APR-a stoji da su tamo bile zaposlene samo dvije osobe, a troškovi plaća veći su od 35 tisuća eura.

No, zanimljivo je da vlada Srbije ima tvrtku pod prozaičnim nazivom Tačka ključanja koju je u jeku sankcija i ruske agresije na Ukrajinu osnovala s Rusima, a njom upravljaju vodeći kadrovi Nenada Popovića, proruskog srbijanskog političara i poduzetnika bliskog Aleksandru Vučiću, šefa Srpske narodne partije koji je bio i ministar u mnogim srbijanskim vladama, a otvoreno podržava Rusiju i nositelj je više tamošnjih nagrada i ordena. Boravio je i na anektiranom Krimu te otvoreno podržava Putinovu ratnu politiku.

Nova.rs navodi kako “malo tko zna da vlada Srbije ima 80 posto udjela u kompaniji Tačka ključanja-Srbija, a preostalih 20 posto ravnopravno dijele dvije ruske, navodno, “autonomne neprofitne udruge”: Agencija strateških inicijativa za promoviranje javnih projekata i Platforma-nacionalna tehnološka inicijativa. Ovih je dana direktorica Tačke ključanja-Srbija, Ivana Gačević, podnijela ostavku na tu funkciju, a kako ističe nova.rs, “javnost u Srbiji nije ni znala da država u svom vlasništvu ima to poduzeće”.

U Nadzornom odboru su ljudi bliski Nenadu Popoviću protiv kojeg je SAD uveo sankcije. Predsjednica NO-a je Darinka Leković, sad posebna savjetnica ministrice znanosti, tehnološkog razvoja i inovacija Jelene Begović i šefica njezina kabineta. Na istoj je poziciji bila i kad je ministar bio Popović.

U Nadzornom odboru je i Vladimir Jovičić, direktor Popovićeve Srpske narodne partije. Zanimljivo je da se Jovičić na nedavnim izborima u Srbiji nalazio na listi SNS-a za Beograd. Prije je bio i dužnosnik Treće Srbije te njezin osnivač, kao i član Gradske izborne komisije. Kao treći član NO-a navodi se Milena Stanojević, koja je bliska suradnica Nenada Popovića.

O samoj tvrtki nema puno podataka. U financijskom izvještaju za 2022. godinu navodi se da su u Tački ključanja zaposlene dvije osobe, kojima su te godine isplaćene zarade u ukupnom iznosu većem od 58.000 eura, navodi nova.rs te ističe da je tvrtku srbijanska vlada osnovala s Rusima u vrijeme kad je na snazi bio četvrti paket sankcija EU protiv Rusije, uvedenih zbog agresije na Ukrajinu.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić uspijeva već dvije godine izbjeći uvođenje sankcija Rusiji i time ne usklađuje svoju vanjsku i sigurnosnu politiku s EU s kojom vodi pregovore o članstvu, što ga automatski obvezuje da se uskladi s politikom Bruxellesa.

Srbija, unatoč tome, nije ni na koji način “ukorena” iz Bruxellesa, a Vučić na sve pritiske navodi kako neće uvoditi sankcije Rusiji, iako to izaziva sve veće nezadovoljstvo među brojnim članicama EU.

Njezin pregovarački proces je ionako vrlo usporen i praktički u “leru”, ali ovoga će ljeta Mađarska preuzeti predsjedavanje EU, a premijer Viktor Orbán već je najavio kako će približavanje zemlje jugozapadnog Balkana, u prvom redu Srbije, biti njezin prioritet. Zato neki predviđaju da će Srbija ipak morati učiniti neke ustupke oko sankcija Rusiji, prenosi Jutarnji.

No, eventualno uvođenje sankcija protiv spomenute srbijanske tvrtke može otvoriti i daljnje pitanje suradnje Srbije s Bruxellesom, pogotovo sada kad se priprema i međunarodna istraga brojnih nepravilnosti na nedavnim parlamentarnim i lokalnim izborima u Srbiji.