General Krešić o vojnoj obuci: Ovo su tri stvari o kojima treba voditi računa

General Krešić o vojnoj obuci: Ovo su tri stvari o kojima treba voditi računa

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Marinko Krešić bio je gost Mašenke Vukadinović u Novom danu. Razgovarali su povratku obveznog vojnog roka u Hrvatskoj.

Ministar obrane Ivan Anušić smatra da je tri mjeseca dovoljno da se čovjek dovede u fizičku premu, a Krešić kaže kako i on smatra da je to dovoljno vremena da se steknu osnovna znanja i vještine.

“Ako ostaju u pričuvi, treba znati da su obučeni osnovnim stvarima. Ako odlaze u profesionalni sastav, onda čitav život uče i nadograđuju vještine”, objašnjava.

Krešić kaže kako Hrvatska mora definirati svoje geostrateške interese i identificirati prijetnje kako bi se moglo raspravljati o vojnom roku. Danas se vode hibridni ratovi, mladi ljudi su osposobljeni tehnološki, ali bitno ih je obučiti i o prijetnjama koje postoje, govori Krešić.

Što se tiče priziva savjesti, Krešić kaže: “I oni koji imaju priziv savjesti su svi vojni obveznici. Ne znači da u vojsci svi moraju nositi pušku i pucati. Treba se obrazovati da u slučaju krize, elementarnih nepogoda, možete te ljude koristiti i za civilnu zaštitu”, govori.

“U ta tri mjeseca se itekako može educirati. Npr. kako postupati u slučaju napada. Vi ljude morate naučiti da spase svoj život…”, govori Krešić.

Infrastrukturu moramo obnoviti jer imamo osnovnu infrastruktur. “Uniforme, hrana, smještaj. Ne možete vi ljude staviti u neadekvatne uvjete. Postoje i sredstva koja se moraju odvojiti da se to uredi. Neka se kreće s manjim brojkama, neka se prvo uredi jedna vojarna pa druga, treća”, objašnjava.

General Krešić objašnjava i kako u vojsci postoji hijerarhija koja se mora poštivati. “Ako hoćete, hijerarhija postoji u medicini, ne može doktor biti ravnatelj bolnice nego profesor. I općenito. Tri mjeseca je minimum minimuma. U tri mjeseca mogu se steći osnovna znanja, može se tjelesna i fizička sposobnost dovesti do neke razine i steći neke navike. Ali ne sve. Onaj tko ostaje u vojsci će steći daljnju izobrazbu. Tu nema onoga, kako možda roditelji misle, da će njih tamo netko srediti… Toga nema, ali se poštuje hijerarhija, kao i u svim vojskama u svijetu”, govori Krešić.

Vojni obveznici su svi muškarci stariji od 18 godina. “Da bi znali koje su potrebe vojske i kojim brojem raspolažemo potrbno je definirati tu sigurnosnu strategiju”, govori Krešić i navodi primjer Švicarske u kojoj vojna obuka traje 21 tjedan, a oni koji ne žele u vojsku do 37. godine plaćaju tri posto veći porez državi.

Polaznici vojne obuke trebali bi imati i neku naknadu za vrijeme trajanja obuke. Krešić kaže kako je pročitao da će ona iznositi oko 700 eura.

Vojsci je, upozorava, hitno potreban mladi kadar. Prva stvar koju treba osigurati, objašnava, su materijalni uvjeti, druga stvar je objasniti kako izgledaju misije, a treća je modernizacija vojske – nabava tehnologija koje će biti izazov mladim vojnicima. “To su tri točke koje su bitne”, govori.

On smatra i da uvođenje vojnog roka treba biti uvedeno konsenzusom i da s tim ne treba žuriti.