“Podupirem razgovor o obuci, nisam zagovornik obveznog vojnog roka”

“Podupirem razgovor o obuci, nisam zagovornik obveznog vojnog roka”

Sigurnosne okolnosti su se promijenile u svijetu, kazao je u središnjem Dnevniku HTV-a Franko Vidović (Socijaldemokrati), predsjednik saborskog Odbora za obranu, te je istaknuo da podupire razgovore o osnovnoj vojnoj obuci, ali nije zagovornik obveznog vojnog roka, jer mu još nitko nije ponudio valjane argumente za to. Ante Deur (HDZ), potpredsjednik saborskog Odbora za obranu, vjeruje da će Ministarstvo obrane i Glavni stožer predložiti najbolje u vezi s tom temom.

Franko Vidović, saborski zastupnik Socijaldemokrata i predsjednik saborskog Odbora za obranu izjavio je u središnjem Dnevniku HTV-a da podupire razgovore o osnovnoj vojnoj obuci.

– Sigurnosne okolnosti su se promijenile u svijetu. Nakon agresije Rusije na Ukrajinu, pa nakon događaja na Bliskom istoku očito je da situacija više nije ista. Prema tome mi moramo razmišljati o tome kako naše mlade generacije na neki način sigurnosno obrazovati, kako riješiti popunu Hrvatske vojske. Svakako je uvjet za to javna rasprava u kojoj treba sudjelovati cijelo društvo. Jer to se tiče, kako kaže, i vaše i moje i druge djece.

Na inzistiranje urednice i voditeljice Zrinke Grancarić da precizira je li za obvezni vojni rok, Vidović je rekao da ne može decidirano reći ni DA niti NE, piše HRT.

– Nisam zagovornik vojnog obaveznog roka, rekao je i dodao da do sada još nije naišao da mu netko ponudi valjane argumente za tako nešto.

– Osim toga, vratimo se u 2007. godinu. Mi smo 2007. godine zamrznuli vojni rok zbog toga što se većina djece pozivala na priziv savjesti, kazao je i podsjetio da ih se zapravo više od 70% tada pozivalo na priziv savjesti.

Ante Deur, saborski zastupnik HDZ-a i potpredsjednik saborskog Odbora za obranu kaže da je 2000. godine vojni rok izgubio svoju dinamiku.

– Došlo je civilno služenje, pa je onda vojni rok zamrznut. (…) Društvo je izgubilo mlade ljude, mi smo generacije izgubili koje se nisu obučile, nemaju niti spoznaju što se događa, rekao je Deur i dodao da su se u vrijeme Domovinskog rata mladi ljudi našli u neznanju, nemoći i nepoznavanju.

Sigurnosna situacija danas je, kaže, vrlo kompleksna, osobito nakon rusko-ukrajinskog rata. Uvjeren je da će se naći kvalitetan način za obuku mladih ljudi.

– Da ne bi oko toga radili veliku buku i da ne bi se stvarala jedna kriva percepcija, moramo to raditi kvalitetno, kazao je među ostalim.

Ako bi se išlo na obvezni vojni rok Vidović smatra da bi i djevojke trebale biti obučene za neki vid, kako je rekao, samopomoći i sigurnosti.

– Ali nisam sklon donositi nikakve odluke “preko koljena”. Mislim da je dobro da se ova tema sad vrti u javnosti i da je dobro da se o njoj priča. Vidjet ćemo što će iz toga izići. Dakle, nisam a priori protiv vojnog roka. Ali, s druge strane nisam našao nikoga tko će me uvjeriti da postoje znatne koristi za Oružane snage Republike Hrvatske i za ukupnu sigurnost zemlje, ako se uvede vojni rok, rekao je Vidović.

Deur: Vojni rok je kompleksna tema, prepustimo to Ministarstvu obrane i Glavnom stožeru
Na pitanja o tome koliko bi trebao trajati vojni rok Deur je rekao da je to vrlo kompleksna tema, da bi o njoj spekulirati. Smatra da to treba prepustiti Ministarstvu obrane i Glavnom stožeru Oružanih snaga. Mnoge generacije bile su daleko od vojnog sustava, stoga smatra da s tom temom treba oprezno.

Vidović je naglasio da je pored pitanja dragovoljnih ročnika, bitno i pitanje pričuve.

– Ako nemate broj dragovoljnih ročnika, nemate s jedne strane popunu Hrvatske vojske, pa vam vojska ide sve starije. S druge strane nemate pričuvu, ne možete je razviti jednostavno. Prema tome, to su pitanja na kojima treba raditi, kazao je Vidović.

Predmet u školama?
Pozvao je ljude u školstvu da razmisle o tome da se uvede u školama predmet koji bi se bavio osnovama, ne samo vojnog poziva, nego geopolitikom, ulogom Hrvatske u svijetu, a i civilnom zaštitom, postupanjem u slučaju ugroze, prirodnih katastrofa itd.

– Mi imamo cijele generacije koje se, nažalost, ne znaju ponašati u takvim situacijama, a nakon toga bi išla i popularizacija vojnog poziva, kazao je.
Urednica i voditeljica Grancarić kazala je kako se iz dosadašnjeg razgovora može zaključiti da se sigurno ide u obvezni vojni rok.

– Vidite, pustimo da te projekcije budu napravljene, one će biti prikazane i društvu i Odboru za obranu, tako da ne moramo se bojati, ne smijemo raditi paniku, kazao je.

Opet je ponovio kako vjeruje da će Ministarstvo obrane i Glavni stožer napraviti najbolje što može, piše HRT.