DOKUMENT Zataškavanje i HDZ-ovsko muljanje: Bačićev izbacivač je, osim porezotine, zadobio i lom kosti pri pokušaju deložacije stradalnika

DOKUMENT Zataškavanje i HDZ-ovsko muljanje: Bačićev izbacivač je, osim porezotine, zadobio i lom kosti pri pokušaju deložacije stradalnika

Kako je Hrvatska danas već izvještavala, 9. siječnja u kontejnerskom naselju u Sisku, po tvrdnjama 65-godišnjeg stradalnika potresa na Banovini, zaposlenici ministarstva Branka Bačića bez zakonske osnove primijenili su silu na stradalniku, a pritom je ozlijeđen jedan od Bačićevih izbacivača.

Dokument u čijem smo posjedu pokazuje da je Bačićev djelatnik prilikom primjene sile na stradalniku osim porezotine na lijevoj ruci, zaradio i lom kosti palca na desnoj.

Po zasad dostupnim informacijama, ekipa predvođena šeficom Jelenom Folnović, inače i članica Predsjedništva Zajednice utemeljitelja HDZ-a, došla je u kontejnersko naselje i pokušala 65-godišnjaka maknuti iz kontejnera.

Kako je ranije objavljeno, toga je dana bilo ozlijeđenih.

“Nama su u kontejnerskom naselju još ljetos isti ljudi prijetili isključivanjem struje, pa su u međuvremenu zbog tih prijetnji svi otišli osim mene. Na kraju su mi i isključili struju”, rekao je stradalnik potresa na Banovini za Hrvatsku danas. Prekjučer su, nastavio je, došli Bačićevi zaposlenici i fizički ga pokušali izbaciti, objavila je ranije Hrvatska danas.

“Uzeli su me pod ruke i pokušali izbaciti. Nisam se dao, jer nisam imao kamo van na ovu hladnoću. Jedan Bačićev djelatnik je pokušao izvući ključ iz vrata kontejnera, pa je gadno porezao prst. Tamo je bila i voditeljica Jelena Folnović”, nastavio je 65-godišnjak opisivati dramu.

Potom su Bačićevi zaposlenici pozvali policiju.

“Nakon što je stigla policija, mirno sam izišao s njima van. Kontejner je Caritasov i prebačen je u Malu Goricu, a ja sam i dalje u njemu, Caritas se brine za mene. Spojit će mi i struju”, objasnio je stradalnik, dodajući da u trenutku brutalnog pokušaja izbacivanja iz kontejnera, on nije znao da će imati bilo kakav smještaj. Inače, ima mirovinu ispod 300 eura mjesečno i potres ga je snašao u kući u kojoj je bio podstanar.

Folnović: Nije bilo ozlijeđenih

“Mi nismo izbacivači, nitko njega nije izbacivao niti primjenjivao silu”, izjavila je na pitanje o događaju Jelena Folnović iz ureda za obnovu.

“Mi smo tamo došli s radnicima koji su trebali odspojiti struju i vodu. Taj kontejner je Caritasov i naselje u Petrinjskoj u Sisku se zatvara i taj stradalnik više nije mogao ostati. Nismo mi pokušali njega izbaciti van, već je on počeo vikati kad smo stigli. Ja sam pobjegla u kombi, pozvali smo i policiju”, rekla je 11. siječnja za Hrvatsku danas Jelena Folnović.

Na pitanje o ozljedi njezinog djelatnika, Folnović je tada ustvrdila da se to nije dogodilo.

“Nije nitko ozlijeđen tamo, kad je došla policija sve se sredilo i stradalnik sada u Maloj Gorici kod Caritasa ima sve potrebno, a dobit će i rješenje za smještaj u fiksnom objektu”, rekla je Folnović, koja je, inače i članica Predsjedništva Zajednice utemeljitelja HDZ-a.

Pokušali smo razgovarati i s djelatnikom Bačićeva ministarstva koji je, po informacijama Hrvatske danas bio u kontejnerskom naselju 9. siječnja, prilikom preseljenja stradalnika, kako bi provjerili način na koji je zadobio ozljedu ruke, a on je rekao da nije ovlašten za davanje izjava i da se obratimo ministarstvu graditeljstva za informacije.

No, istoga dana, dakle 11. siječnja, Jelena Folnović je supotpisala izjavu svoga djelatnika u kojoj je opisana ozljeda, posjekotina na lijevoj ruci i lom kosti palca na desnoj ruci. Iako je bila na mjestu događaja sa svojom ekipom, Folnović je za Hrvatsku danas ustvrdila kako nije bilo ozlijeđenih, iako je vidjela i čak potpisala da je bilo.

Dokument, u čijem je posjedu Hrvatska danas, dokazuje da Folnović nije govorila istinu.

FOTO: HRVATSKA DANAS
FOTO: HRVATSKA DANAS

Zataškavanja i muljanja

Ne samo da je Folnović zatajila javnosti bitne informacije o događaju, nego je isto učinilo Bačićevo ministarstvo.

Naime, na konkretan upit o ozlijeđenom djelatniku uopće nisu odgovorili, kao ni o pokušaju izbacivanja stradalnika.

Njima smo 11. siječnja uputili ova pitanja na koja nisu odgovorili:

Jesu li djelatnici državnog ureda na silu pokušali iz kontejnera izbaciti stradalnika I.T (65)?

Je li pri tom pokušaju fizičkog izbacivanja ozlijeđen netko iz državnog ureda i je li općenito bilo tko ozlijeđen u tom događaju? Je li netko iz državnog ureda tko je bio na intervenciji u kontejnerskom naselju u Petrinjskoj ulici u Sisku ozlijeđen na drugom mjestu i kako je nastala ozljeda?

Imaju li djelatnici državnog ureda pod Ministarstvom graditeljstva u opisu radnog mjesta i primjenu sile prema korisnicima privremenog smještaja nakon potresa?

Na bitna pitanja nije odgovorila niti policija, već su samo izvijestili da provode kriminalističko istraživanje.