AEM o legalnosti poslovanja televizije koju je prozvao Plenković: ‘Ne plaćaju naknadu’

AEM o legalnosti poslovanja televizije koju je prozvao Plenković: ‘Ne plaćaju naknadu’

Portal Hrvatski glasnik podnio je upit Agenciji za elektroničke medije (AEM) kako bi dobio precizne informacije o legalnosti poslovanja N1 televizije u Republici Hrvatskoj.

“Slobodan sam vas zatražiti nekoliko objašnjenja oko poslovanja N1 televizije i njihovog portala u Republici Hrvatskoj.
Bez obzira na to što je vlasnik navedenih medija iste registrirao u Luxembourgu ti mediji program i sadržaje emitiraju u Hrvatskoj, na hrvatskom jeziku i pismu, te ostvaruju prihod u Hrvatskoj te samim tim me zanima kome N1 TV i portal odgovaraju za svoje sadržaje, izrečene uvrede, ili govor mržnje, kao i promociju političkih stranaka i pojedinaca”, navodi se u upitu glavnog urednika. 

Kazali su za Hrvatski glasnik kako su N1 TV i portal u vlasništvu pružatelja medijskih usluga ADRIA NEWS s.à.r.l. sa sjedištem u Luxembourgu, te su pod nadležnošću luksemburškog medijskog regulatora ALIA. ALIA regulira pružatelja medijskih usluga i sve njegove kanale diljem Europske unije, uključujući Republiku Hrvatsku. 

Na pitanje kojem regulatoru plaćaju naknadu, kao što mediji registrirani plaćaju hrvatskom regulatoru odgovorili su da nemaju saznanja plaća li pružatelj medijske usluge koji je registriran u Luxembourgu kakvu naknadu za rad regulatora i koliku, kao i pitanja o drugim fiskalnim i parafiskalnim obvezama koje tamo vrijede. “Budući da nije pod nadležnošću Agencije za elektroničke medije (AEM), takvu naknadu ne plaća AEM-u jer nije registriran u RH”, rekli su iz AEM-a. 

Po kojoj osnovi mogu emitirati?

Što se tiče po kojoj osnovi telekom operateru mogu emitirati televizije koje proizvode svoj sadržaj namijenjen gledateljima u Republici Hrvatskoj, rekli su kako pružatelj medijske usluge registriran u jednoj zemlji članici EU može pružati svoju slugu pod jednakim uvjetima u svim ostalim državama članicama EU, što je u skladu s načelom zemlje porijekla iz Direktive o audiovizualnim medijskim uslugama. “To je u osnovi jednako regulirano i u Konvenciji o prekograničnoj televiziji. Napominjemo da ovaj pružatelj nije jedini koji je registriran i ima sjedište u inozemstvu, a pruža svoje usluge u Republici Hrvatskoj (npr. HBO, Discovery, Netflix, National geografic i mnogi drugi). Jednako tako, postoji jedan broj pružatelja koji su registrirani pri AEM-u, a pružaju usluge u inozemstvu iako tamo nemaju registraciju niti sjedište”, kazali su iz Agencije.

Osvrnuli su se i na upit kome odgovaraju za promidžbu političkih stranaka i objavljivanje PR objava koje su u Hrvatskoj zabranjene ili se moraju označiti kao sponzorirani sadržaj van kampanje za izbore. “Nemamo saznanja je li to regulirano propisima Luxembourga, ali se propisi o političkom oglašavanju Republike Hrvatske odnose samo na one subjekte koji su registrirani sukladno propisima RH”, izjavili su.

Na pitanje jesu li kao hrvatski regulator imali intervencija prema regulatoru u Luxembourgu zbog neprimjerenih sadržaja N1 TV ili portala, iako prema ovom pružatelju AEM nije mogao neposredno postupati, odgovorili su da su u dva slučaja, kada je Vijeće smatralo da je došlo do kršenja i ZEM-a i harmoniziranih pravila na razini EU, tražili postupanje od nadležnog regulatora ALIA. Tada je, poručili su, regulator ALIA proveo postupak po zamolbi AEM-a. Riječ je o slučaju otkrivanja identiteta djece-žrtava obiteljskog nasilja na Pagu kada je utvrđeno kršenje zakona i izrečeno upozorenje. U drugom slučaju regulator ALIA nije utvrdio da je pružatelj kršio zakone Luxembourga, naveli su. 

Posluju prema svojim pravilima

Napomenuli su i da da je AEM zatražio postupanje nadležne Inspekcije rada RH, kako bi se i u tom segmentu ispitala poslovnog odnosa između ADRIA NEWS s.à.r.l. i ADRIA NEWS d.o.o., koje za ovog pružatelja obavlja neke produkcijske poslove u RH, ali nisu nađene nezakonitosti na temelju kojih bi se moglo dalje postupati.

Što se tiče upita kako N1 može sudjelovati na natječaju iz fondova EU za provjeru istinitosti sadržaja i to kod hrvatskog regulatora, a hrvatski regulator nije nadležan za njihovo poslovanje, rekli su kako se nisu javili na niti jedan od ukupno dva Javna poziva za dodjelu bespovratnih sredstava – Uspostava sustava provjere točnosti informacija. “Čak i da su se javili bili bi diskvalificirani, jer nisu upisani u Knjigu pružatelja medijskih usluga najmanje 12 mjeseci prije dana podnošenja projekta, a koju Knjigu vodi Agencija za elektroničke medije (znači u RH)”, izjavili su iz AEM-a. 

Iz odgovora Agencije za elektroničke medije proizlazi da N1 televizija u Republici Hrvatskoj ne podnosi račune za svoje poslovanje, nema obvezu plaćanja koncesijske naknade, niti se suočava sa sankcijama ili odgovornostima u skladu s pravilima kojima su obuhvaćeni drugi mediji registrirani u Hrvatskoj. Ovo stvara ozračje u kojem se N1 televizija smatra nelojalnom konkurencijom ostalim medijima koji djeluju u skladu s lokalnim regulativama i obavezama., navode iz AEM-a