Ivica Puljak demonstrativno napustio sastanak s predstavnicima radnika u vrtićima

Ivica Puljak demonstrativno napustio sastanak s predstavnicima radnika u vrtićima

Pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti im je obećao da će im se o svemu očitovati do kraja ovog tjedna

Odgojitelji i djelatnici splitskih predškolskih ustanova već neko vrijeme s Gradom Splitom pregovaraju o povećanju plaća i izmjenama Kolektivnog ugovora (KU). Međutim, jučerašnji sastanak koji je trebao ići u tom smjeru nije dobro završio. 

Gradonačelnik Ivica Puljak se ‘demonstrativno ustao i napustio sastanak izrevoltiran zahtjevima sindikalista’, doznali smo od zaposlenika splitskih predškolskih ustanova. S njima je ostao Mario Negotić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti koji je obećao da će im se o svemu očitovati do kraja ovog tjedna. 

Naime, na drugom sastanku s pregovaračkim odborima za druge izmjene Kolektivnog ugovora, Grad nije prihvatio četiri zahtjeva radnika predškolskih ustanova koje su zastupali predstavnici Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske i Sindikata radnika dječjih vrtića Grada Splita – HUS Split.

Glavni zahtjev je povećanje osnovice za 18 posto od 1. siječnja 2024. godine. Prema Zakonu o predškolskom odgoju plaće zaposlenika vrtića moraju biti izjednačene s plaćama u osnovnoškolskim obrazovnim ustanovama, što ni u Splitu nije slučaj. Naime, da Ivica Puljak ispuni zahtjeve sindikalnih povjerenika i bespogovorno poveća plaće za 18 posto, još uvijek ne bi dosegli iznose koje imaju zaposlenici u osnovnim školama. 

– Ne bi još uvijek, jer su zaostajanja bila oko 200 do 250 eura za odgojitelje. Trebamo detaljnije provjeriti izračune nakon što nam dođe njihov prijedlog u petak, ali sigurno razlika više ne bi trebala biti velika ako se uvaže zahtjevi – rekla je Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture. 

Problem preopterećenosti+

Djelatnici splitskih vrtića tražili su dodatke na koeficijent složenosti poslova za posebne programe, voditelje objekata, dodatke na rad u opterećenju kao ni dodatke za odgojitelje u čijim se skupinama polažu stručni ispiti. Niti takvo nešto nije prihvaćeno. 

– Riječ je dodacima kada se izlazi iz okvira uobičajenog rada. Obično su to poslovi kada odgojiteljima treba ulaganje većeg napora od redovnog obavljanja svog posla, tako da ti dodaci nisu neko posebno traženje vezano samo za Grad Split, već to tražimo i u drugim gradovima. Primjerice, kada puno radnika nedostaje pa jedan povlači dva radna mjesta da se procesi mogu odvijati, onda pojačano rade u otežanim uvjetima i u preopterećenju, tada tražimo određeni dodatak. Iako je primarno da se od poslodavca traže zamjene da radnik nije preopterećen, ali dok se to sustavno ne riješi, radnik bi trebao biti honoriran – obrazložila je Žilić. No, istaknula je kako je stav sindikata da nema pravične naknade za rad u preopterećenju jer bi radnici trebali raditi u normalnim uvjetima. 

– Zbog svakog dodatnog napora koji se ne može riješiti, a nažalost ne može jer puno kadrova nedostaje, često su radnici preopterećeni, a to nije slučaj samo kod grada Splita – obrazložila je. , piše dalmatinski portal